Micheal Martin. Foto: EPA
Micheal Martin. Foto: EPA

"Državo Palestino bomo priznali pred koncem meseca," je dejal Martin in dodal, da bi bil možen datum priznanja lahko 21. maj. Vendar pa se to po njegovih besedah lahko še spremeni, saj se Dublin z drugimi državami še vedno pogovarja o skupnem priznanju.

V pogovoru za radio Newstalk je pojasnil, da se je Irska za priznanje odločila v okviru arabske mirovne pobude, katere namen je približanje rešitvi dveh držav kot edini možnosti za mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

Izraelske operacije v Rafi je ob tem označil za šokantne, trpljenje prebivalcev Gaze za neizmerno, takojšnjo prekinitev ognja pa za ključno.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazili pripravljenost priznati Palestino, "ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne". Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je prejšnji petek izjavil, da bo Španija Palestino skupaj z Irsko priznala 21. maja. V Madridu tega datuma za zdaj niso uradno potrdili.

Slovenska vlada je dan prej že začela postopek priznanja, ki ga želi zaključiti do 13. junija. Slovenski premier Robert Golob je dopustil možnost, da bi postopek zaključili hitreje, zunanja ministrica Tanja Fajon pa je med drugim poudarila, da usklajevanje z državami, ki so naklonjene priznanju, vseskozi poteka.