Mejni nadzor med Italijo in Slovenijo je bil ukinjen leta 2007 po slovenskem vstopu v schengensko območje. Foto: EPA
Mejni nadzor med Italijo in Slovenijo je bil ukinjen leta 2007 po slovenskem vstopu v schengensko območje. Foto: EPA

Italija je v soboto znova uvedla policijski nadzor na meji s Slovenijo za deset dni, saj se je, kot so pojasnili v Rimu, po napadu Hamasa na Izrael in napadih samooklicanih islamističnih skrajnežev v Franciji ter Belgiji povečala grožnja nasilnih dejanj v Evropski uniji.

"Ukrep, omejen na prvih deset dni, ne bo dovolj," je dejal Piantedosi na zaslišanju v parlamentarnem odboru za nadzor schengenskega sporazuma in dodal, da se Italija sicer zaveda pomena prostega pretoka evropskih državljanov znotraj schengenskega območja in da bodo to omogočili čim prej. "Za uvedbo nadzora smo se odločili kot ukrep v skrajni sili," je zatrdil.

Poslancem je še pojasnil, da so do ponedeljka pregledali 3142 ljudi in 1555 vozil, med nadzorom pa odkrili 66 nezakonitih prebežnikov in aretirali dva človeka, enega od njih zaradi suma, da je pomagal pri nezakonitih migracijah. Kot je še povedal, je leta 2023 čez vzhodno mejo v Italijo prišlo približno 16.000 ljudi.

Srečanje s slovenskim in hrvaškim kolegom

Italijanski notranji minister je napovedal tudi udeležbo na srečanju s slovenskim in hrvaškim kolegom, Boštjanom Poklukarjem in Davorjem Božinovićem, ki bo potekalo 2. novembra v Trstu.

Na srečanju nameravajo spregovoriti o ponovno vzpostavljenem nadzoru in o tem, kako čim bolj zmanjšati vpliv nadzora na državljane omenjenih treh držav, ki dnevno prečkajo mejo. Potem ko je nadzor prejšnji teden napovedala Italija, je tudi Slovenija s soboto začela izvajati nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko.

Italija je po besedah ministra okrepila tudi protiteroristični nadzor na morski meji, kjer so letos poročali o znatnem porastu prihodov prebežnikov iz severne Afrike. Tako se je letos na italijanski obali izkrcalo več kot 141.000 prebežnikov, v enakem obdobju lani pa 79.000.