Italija si želi, da bi bili letos na njenih plačah tudi avstrijski turisti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Italija si želi, da bi bili letos na njenih plačah tudi avstrijski turisti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sorodna novica Za zdaj brez konkretnejših odgovorov o sproščanju hrvaške in odpiranju avstrijske meje

Do odločitve Avstrije, ki bo meje z okoliškimi državami odprla po 15. juniju, za Slovenijo in Italijo pa še ni sporočila svoje odločitve, so kritični tudi nekateri italijanski evroposlanci.

"Kancler Kurz pravi, da bi bilo odprtje meje z Italijo neodgovorna poteza avstrijske vlade. Mi medtem mislimo, da so neodgovorne nacionalistične izjave brez dogovora o evropski strategiji za odprtje notranjih evropskih meja," je bil kritičen evropski poslanec iz vrst italijanske vladne stranke Živa Italija Nicola Danti.

Kurz ne želi odpirati vseh mej

Italijanski evroposlanec iz vrst stranke Naprej, Italija Massimo Salini pa je Avstriji očital, da spodkopava solidarnost med članicami EU-ja in načelo prostega pretoka ljudi.

Podpredsednica italijanske poslanske zbornice Mara Carfagna pa se je na Twitterju odzvala na zapis avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza: "V EU-ju in povsod drugje se bomo borili, da bodo lahko avstrijski državljani dopustovali na morju, na naših plažah."

Kdaj bo dosežen dogovor med Slovenijo in Avstrijo o odprtju meje?

"Kar zadeva Avstrijo, je na naši strani vse pripravljeno. Za nas je Avstrija dobra soseda in želimo, da bi do tega prišlo čim prej. Slovenska veleposlanica se je zelo angažirala. Veliko državljanov Avstrije kliče slovenske turistične destinacije in želi rezervirati bivanje za binkoštne praznike. Vendar so zaradi karantene, ki jo Avstrija izvaja za svoje državljane, ki prihajajo iz Slovenije, postavljeni pred nove izzive. Zelo si želimo, da bi čim prej prišlo do dogovora," je pojasnil govornik vlade za covid-19 Jelko Kacin.

Ob tem je delila fotografijo tvita avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, v katerem je zapisal, da bi avstrijska vlada rada naredila vse, da bi državljanom pokazali, da so počitnice v Avstriji varne. "V nobenem primeru ne bomo odpirali meja z državami, ki razmer še nimajo pod nadzorom," je zapisal Kurz.

Avstrija na meje pošilja vojsko

V Italiji je v zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo 130 ljudi, dan prej pa 156, število na novo okuženih pa se je zvišalo na 652 s 642 v četrtek. Število vseh mrtvih v Italiji je 32.616.

V Italiji prava kolesarska mrzlica

So pa v Italiji v zadnjih dveh tednih prodali toliko koles kot lani v dveh mesecih. Država subvencionira nakup, in sicer največ 60 odstotkov vrednosti novega kolesa oziroma največ 500 evrov. Ukrep velja za mesta z več kot 50.000 prebivalci.

Kot poroča dopisnik iz Italije Janko Petrovec, kaže, da bo majski promet pri prodaji koles za 60 odstotkov višji kot maja lani. Razlogov za višjo prodajo je več: strah pred okužbo na avtobusih in vlakih, dva meseca klavzure, ki sta podžgala rekreativce, pomožni elektromotorji, s katerimi so kolesa uporabna tudi po mestnih klancih, in zdaj še državna subvencija.

Italijanska vlada je v zadnjem svežnju pomoči namenila 120 milijonov evrov subvencioniranju nakupa koles. V Rimu so v preteklih dneh potegnili za 150 kilometrov začasnih kolesarskih stez, v Emiliji - Romanji pa so vsem, ki se bodo v službo vozili s kolesom, obljubili še 50 evrov mesečnega dodatka k plači – uporabnikom vlaka pa po 300 evrov pomoči za nakup zložljivih koles za prevoz med postajo in službo, je še poročal Petrovec.

Vse več Italijanov na kolesu

Španija: V Madridu v ponedeljek odprtje teras barov in restavracij

Ponoči je v Španiji za novim koronavirusom umrlo 56 okuženih, s čimer se je število umrlih zvišalo na 28.628. Število vseh okuženih v Španiji je 233.037. V sredo je španski parlament podaljšal izredne razmere do 6. junija.

Sicer pa so španske oblasti delno omilile ukrepe, sprejete zaradi epidemije. V Madridu bodo tako v ponedeljek znova lahko odprli terase barov in restavracij, dovoljeno je tudi zbiranje do 10 ljudi, je sporočil regionalni zdravstveni oddelek.

Kot smo poročali v četrtek, oblasti o odpiranju meja za turiste še ne razmišljajo. Večina države je zdaj v drugi od štirih faz sproščanja ukrepov. Od četrtka morajo vsi, ki so stari šest ali več let, v javnosti, kjer ni mogoče držati razdalje, nositi maske.

V Španiji je obvezna nošnja mask za vse, starejše od šest let. Foto: EPA
V Španiji je obvezna nošnja mask za vse, starejše od šest let. Foto: EPA

Rekordno število mrtvih v Rusiji

Zaradi koronavirusne bolezni 19 je v Rusiji v enem dnevu umrlo 150 obolelih. Se pa na drugi strani število na novo okuženih z novim koronavirusom že tretji dan zapored znižuje. V Rusiji je do zdaj umrlo 3249 okuženih, okužbe so potrdili pri 326.448 ljudeh. Rusija je tako po številu okužb druga država na svetu za ZDA. Do zdaj se je pozdravilo 99.825 ljudi.

Sorodna novica Ruski mediji: Okuženega Kadirova so prepeljali v bolnišnico v Moskvi

Med okuženimi je tudi premier Mihail Mišustin, ki se je ta teden po zdravljenju v bolnišnici že vrnil na delo. Okužen naj bi bil po poročanju ruskih medijev tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov in naj bi se zdravil v bolnišnici, vendar njegovi sodelavci novice niso potrdili.

Združeno kraljestvo: Kaj bo s šolami?

Šole bi morale same odločiti, kdaj bodo znova odprle vrata, nekatere se čutijo pripravljene, druge ne, meni direktorica za zdravstveno zaščito v Angliji Yvonne Doyle. "V pristojnosti šol bo odločitev, ali so pripravljene na to in ali imajo starši zaupanje, da bodo otroke poslali v šolo," je dejala na seji parlamentarnega odbora za znanost.

Vlada namerava priporočiti vrnitev v šolo 1. junija. Ministri so sicer, kot poroča BBC, poudarili, da bodo odprtje šol v Angliji priporočili le, če bo zdravstvena stroka potrdila, da je to varno.

Škotska in Severna Irska sta v četrtek sporočili, da se bodo učenci postopno vračali v šolo, začenši z avgustom. Wales še ni sporočil, kdaj se bo znova začel pouk.