Obrazložitev sodnic je pred sodišče pripeljalo 200 ljudi, ogorčenih nad njihovo odločitvijo. Foto: Reuters
Obrazložitev sodnic je pred sodišče pripeljalo 200 ljudi, ogorčenih nad njihovo odločitvijo. Foto: Reuters

Primer je sicer star že dve leti, a je šele v petek prišel v javnost, ko je vrhovno sodišče v Italiji odločitev nižjega prizivnega sodišča razveljavilo in zahtevalo ponovno sojenje.

Okoli 200 protestnikov in protestnic pred sodiščem je v ponedeljek odločitev nižjega sodišča označilo za sramotno, pravosodni sistem pa so obtožili, da je sovražen do žensk.

Sodnice niso verjele ženski

Kot je poročal Guardian, sta bila moška leta 2016 sicer na prvostopenjskem sodišču obsojena posilstva 22-letne Perujke leta 2015, a je prizivno sodišče v Anconi, katerega članice so same ženske, sodbo nato spremenilo in moška oprostilo, češ da ne gre verjeti zgodbi ženske, saj da je preveč podobna moškemu.

Ženska je namreč trdila, da jo je eden od moških posilil, medtem ko je drugi pazil, da ju kdo ne zasači. Pred tem sta ji v pijačo podtaknila mamilo. Zdravniki so potrdili, da so bile njene poškodbe posledica posilstva, v njeni krvi pa so našli ostanke t. i. droge za posilstvo.

Kljub temu so sodnice na prizivnem sodišču odločile, da "ni mogoče izključiti možnosti, da je domnevna žrtev sama organizirala veseljaški večer". Kot so presodile, moškima dekle niti ni bilo všeč, izpostavile pa so, da sta imela njeno telefonsko številko shranjeno v telefonu pod imenom Viking, češ da ne spominja na žensko, ampak bolj na moškega. "Fotografija v njenih dokumentih je to potrdila," so dodale.

"Srednjeveška" sodba

Odvetnica ženske Cinzia Molinaro je sodbo prizivnega sodišča označila za "odvratno", zaradi česar so se obrnili na vrhovno sodišče. Kot je še dejala odvetnica, se je Perujka vrnila v Peru, ker je bila v Anconi šikanirana zaradi prijave moških.

Luisa Rizzitelli, predstavnica organizacije Rebel Network, ki se ukvarja s pravicami žensk in ki je organizirala protest pred sodiščem, je odločitev sodnic označila za "srednjeveško".

Primer bodo zdaj obnovili na prizivnem sodišču v Perugii, a datum začetka sojenja še ni znan.