Matteo Salvini meni, da je obveznih preveč cepiv. Foto: Reuters
Matteo Salvini meni, da je obveznih preveč cepiv. Foto: Reuters

Walter Ricciardi, direktor Nacionalnega zdravstvenega inštituta, pravi, da vladna podpora neznanstvenih stališč, še posebej glede cepljenja, ogroža javno zdravje.

Liga in Gibanje petih zvezd sta se povzpela na oblast junija lani, pri čemer so voditelji Gibanja petih zvezd napovedali, da nameravajo spremeniti zakon, po katerem je cepljenje (s skupno desetimi cepivi) obvezno za vse šolarje v državnih šolah. Matteo Salvini, vodja Lige in namestnik premierja, je dejal, da je deset cepiv "preveč".

"Jasno je, da ko namestnik premierja reče, da on kot oče meni, da je preveč obveznih, neuporabnih in nevarnih cepiv, to ni samo neznanstveno, ampak protiznanstveno," je dejal Ricciardi v intervjuju za Corriere della Sera.

Vlada je ob izbruhu epidemije ošpic novembra lani odredila cepljenje, čeprav je zavzela stališče proti njemu. Foto: Reuters
Vlada je ob izbruhu epidemije ošpic novembra lani odredila cepljenje, čeprav je zavzela stališče proti njemu. Foto: Reuters

Ob tem je dejal tudi, da so ponavljajoče se trditve vlade, da pribežniki prinašajo bolezni, "neutemeljene", vladno vztrajanje, da so obrati za pridobivanje energije iz odpadkov staromodni, "nesmiselno", odločitev, da se razrahljajo omejitve pri uporabi kontaminirane zemlje v kmetijstvu, pa da je bila sprejeta brez preučitve, kako bo to vplivalo na zdravje.

Primerjava s Trumpom

Ricciardi je pristop italijanske vlade primerjal s tistim Trumpove administracije, ki je priporočila, da se preneha uporabljati izraz "temelječe na dokazih". "To je pristop, ki ga ubirajo populisti, ki imajo velike težave pri rokovanju z znanostjo," je dejal.

Ricciardijev odstop prihaja v času, ko je Giulia Grillo, ministrica za zdravje iz vrst Gibanja petih zvezd, odpustila celoten odbor italijanskega sveta za zdravje, ki svetuje vladi pri zdravstveni politiki, da bi "odprla vrata drugim zaslužnim osebam". Nov odbor naj bi bil izbran ta mesec.

Mešana sporočila

Gibanje petih zvezd je v preteklosti podprlo nepreverjena zdravila za raka, leta 2013 pa je bila stranka goreča podpornica Stamine, terapije zarodnih celic, ki jo je promoviral psiholog in za katero se je pozneje izkazalo, da je prevara, navaja Guardian.

Grillova je tudi povzročila veliko zmede z naglo spreminjajočimi se in diametralno nasprotnimi stališči do politike cepljenja otrok. Sprva je dejala, da lahko namesto zdravnika starši sami napišejo potrdilo, da je bil njihov otrok cepljen, s čimer je povzročila kaos ob začetku šolskega leta.

Potem je vlada novembra sredi epidemije ošpic sporočila, da se bo držala obveznega cepljenja, in pozvala k cepljenju 800.000 dojenčkov, otrok in mladih. Odločitev so sprejeli na priporočilo sveta za zdravje, ki ga je Grillova zdaj razrešila.