Foto: Reuters
Foto: Reuters

V sedmih od 20 italijanskih dežel potekajo tudi volitve novih deželnih svetov in predsednikov, kjer pričakujejo zasuk v desno. Na voliščih, ki se bodo zaprla šele jutri popoldne, vladajo strogi protikoronski ukrepi. Zmanjšanje števila parlamentarcev z obstoječih 945 na samo 600 bodo Italijani – glede na javnomnenjske raziskave – potrdili.

Šlo bo za pomembno politično zmago vladnega Gibanja petih zvezd, ki bo tako poskusilo zamejiti posledice zanesljivega poraza na volitvah v sedmih italijanskih deželah, na katerih nastopa samostojno. Ta odločitev je ošibila položaj kandidatov leve sredine, ki so – pač glede na sodelovanje v vladi – s podporo Petih zvezd računali.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tudi na tokratnih deželnih volitvah je favorit desnica. Dozdajšnja predsednika Ligurije in Benečije, Giovanni Toti in Luca Zaia, zato računata na ponovno izvolitev. Skoraj gotovo se bosta v desno obrnili tudi alpska dolina Aoste in objadranska dežela Marke.

Volitve v znamenju protikoronskih ukrepov

V Toskani, eni tradicionalnih "rdečih trdnjav" Italije, za zdaj kaže na izenačenje. Leva sredina bo imela težave tudi pri obrambi Apulije na peti italijanskega škornja; v resnici je na varnem samo v Kampaniji, ki ji bo skoraj zanesljivo še naprej vladal Vincenzo De Luca.

V Italiji danes potekajo tudi delne občinske volitve, in sicer v 1200 od skoraj 8000 občin; med večjimi v bližini Slovenije omenimo Čedad in Benetke.

Volitve bodo potekale danes do 23.00 in še jutri do 15.00; delni izidi ustavnega referenduma in deželnih volitev bodo znani jutri zvečer.
Za več kot 46 milijonov volivcev veljajo strogi protikoronski ukrepi, zlasti glede razkuževanja, obveznih razdalj in uporabe maske. To lahko snamejo le ob identifikaciji na volišču, in to za nekaj sekund z ne manj kot dveh metrov razdalje.