Prizor po brodolomu, v katerem je umrlo 73 prebežnikov. Foto: EPA
Prizor po brodolomu, v katerem je umrlo 73 prebežnikov. Foto: EPA

Na fotografijah, ki jih je objavila italijanska obalna straža, je videti tri prenatrpane čolne, ki plujejo proti pokrajini Kalabrija na jugu Italije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eden od čolnov s približno 500 ljudmi na krovu je bil po navedbah obalne straže približno 130 km južno od kraja Crotone, preostala dva pa še nekoliko južneje, blizu kraja Roccella Ionica.

Obalna straža je sporočila, da so operacije "še posebej zapletene zaradi velikega števila ljudi na krovu plovil". Italijanska mornarica je dodala, da ena od njenih ladij "z največjo hitrostjo hiti na pomoč obalni straži".

Sorodna novica Italija uvaja do 30 let zapora za tihotapce prebežnikov

Na majhen italijanski otok Lampedusa, ki je sicer bližje severni Afriki kot Italiji, je medtem po poročanju italijanskih medijev v četrtek zvečer in ponoči prispelo 41 čolnov s 1869 prebežniki, kar je rekordno število v enem dnevu.

Pred manj kot dvema tednoma se je zgodil brodolom ob Kalabriji na jugu Italije, v katerem je umrlo najmanj 73 prebežnikov, med katerimi je bilo 29 mladoletnikov.

Policiji zaradi slabega vremena ladje ni uspelo prestreči, obalna straža, ki je bolje opremljena za težje pogoje, pa ni bila takoj aktivirana.

Italijanska skrajno desna vlada je v četrtek sprejela višje kazni za tihotapce prebežnikov, obljublja tudi, da bo zaustavljala ladje s prebežniki, medtem ko naj bi odprla kanale za zakonito priseljevanje.

A to prihoda prebežnikov ni ustavilo. Od srede je v Italijo prišlo skoraj 3000 prebežnikov. V celotnem lanskem marcu pa približno 300.

Italijansko notranje ministrstvo je ob tem danes sporočilo, da je letos po morju v Italijo prispelo že več kot 17.500 prebežnikov, kar je skoraj trikrat več kot v enakem obdobju lani. Število prihodov po osrednji sredozemski poti se je januarja in februarja povečalo za 116 odstotkov, pa je sporočila evropska agencija za varovanje meja Fronte.

Tunizijska obalna straža: Rešili smo več kot 1000 prebežnikov

Tunizijska obalna straža je medtem sporočila, da je ponoči ob obali Tunizije, ki je od Lampeduse na najbližji točki oddaljena približno 130 kilometrov, rešila 1008 prebežnikov. Njihov tiskovni predstavnik je dodal, da so preprečili še najmanj 25 poskusov prečkanja meje z Italijo.