Pandemija je v Italija povzročila tudi upad porabe. Foto: Reuters
Pandemija je v Italija povzročila tudi upad porabe. Foto: Reuters

Gre že za četrti zaporedni sveženj, vsi pa ob očitnem upadu obsega italijanskega gospodarstva vplivajo tudi na proračunski primanjkljaj, ki naj bi letos dosegel skoraj 11 odstotkov.

Dva tedna po zadnjem "dekretu Ristori", s katerim je vlada v Rimu podjetnikom in osiromašenim namenila za 10 milijard evrov spodbud in pomoči, je zdaj odobrila še enega, vrednega osem milijard, je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec.

Če je bil prejšnji usmerjen zlasti v dežele, ki so se znašle v "rdečem" območju najstrožjih zapor in omejitev, pa je večji del tokratnega zneska usmerjen v večmesečni odlog plačila davkov in dajatev za male podjetnike in samozaposlene.

Odlok predvideva tudi novo enkratno pomoč v vrednosti 1000 evrov za zaposlene v turizmu, termalnih letoviščih in uprizoritveni umetnosti, ki jih je drugi val epidemije najbolj prizadel.

Po vladnih zagotovilih naj novi izdatki ne bi povečali letošnjega proračunskega primanjkljaja, nazadnje ocenjenega na 10,8 odstotka bruto družbenega proizvoda, saj naj bi ocena že vnaprej predvidela jesenske socialne transferje in subvencije. Primanjkljaj naj bi bil visok tudi prihodnje leto, ko bo Italija za podobne ukrepe v začetku leta namenila od 15 do 20 milijard evrov.

Obstoječa strategija uživa široko politično podporo. Rebalans proračuna so, denimo, prejšnji teden podprle tudi stranke desne opozicije.

Italijansko gospodarstvo naj bi se letos sicer skrčilo za dobrih devet odstotkov. Na kazalnike vpliva tudi padec porabe. Vlada bo predvidoma jutri predstavila nove ukrepe za zajezitev epidemije, toda pri trgovski organizaciji Confcommercio so že ocenili, da bodo prebivalci v decembru zaradi zapor trgovin, omejitev druženja in padca standarda porabili za 18 odstotkov manj denarja kot lani.