Kitajska ladja se je med vračanjem v domače pristanišče za nekaj dni ustavila v ruskem arktičnem pristanišču Arhangelsk. Foto: Reuters
Kitajska ladja se je med vračanjem v domače pristanišče za nekaj dni ustavila v ruskem arktičnem pristanišču Arhangelsk. Foto: Reuters

Plinovod Balticconnector je začel puščati v začetku oktobra, ko ga je poškodovalo veliko sidro kitajske tovorne ladje Newnew Polar Bear.

Finski preiskovalci so namreč konec oktobra na morskem dnu našli od 1,5 do štiri metre široko sled, ki je vodila do mesta poškodbe plinovoda, nekaj metrov stran pa so odkrili še šest ton težko sidro, ki je verjetno pustilo sled in poškodovalo plinovod ter se posledično odtrgalo od ladje.

Čeprav se preiskava poškodbe plinovoda še nadaljuje, pa je po mnenju finskega ministra za evropske zadeve težko verjeti, da je šlo za naključno poškodbo, ki se je zgodila brez vednosti Pekinga.

"Nisem pomorski kapitan, vendar si mislim, da bi opazili, če za seboj vlečete sidro več sto kilometrov," je dejal Adlercreutz v intervjuju za Politico. "Mislim, da vse kaže, da je bilo to namerno. A tega seveda doslej še nihče ni priznal," je dejal.

Poškodovan del plinovoda. Foto: Reuters
Poškodovan del plinovoda. Foto: Reuters

Bodo Kitajci dovolili preiskati ladjo?

Po poročanju Politica sta Finska in Estonija v stikih s kitajskimi oblastmi, od katerih pričakujeta sodelovanje pri preiskavi. Baltic Times je ta teden poročal, da sta obe članici Evropske unije zaprosili Peking za napotitev svojih predstavnikov na Kitajsko, da bi lahko preiskali tovrno ladjo, ki je trenutno na poti v kitajsko pristanišče Tianjin.

Adlercreutz ni želel špekulirati o tem, ali je dejanje odobrila kitajska vlada, a mu skorajšnja vrnitev ladje na Kitajsko vseeno sproža vprašanja.

"Če bi jaz kot kapitan naredil nekaj, česar kitajska vlada ne bi odobrila, bi me skrbelo ob vrnitvi z ladjo na Kitajsko," je dejal.

Estonski obrambni minister Hanno Pevkur je prejšnji mesec v intervjuju za švedsko javno radiotelevizijo SVT izrazil podobno mnenje in dejal, da je kapitan ladje zagotovo "razumel, da je nekaj narobe", potem ko je vlekel sidro več kot 180 kilometrov za seboj..

Sled, ki jo je za seboj pustilo vlečenje sidra. Foto: Reuters
Sled, ki jo je za seboj pustilo vlečenje sidra. Foto: Reuters

77 kilometrov dolg Balticconnector je zadnji plinovod, po katerem Finska uvaža plin, potem ko je Rusija po napadu na Ukrajino prekinila dobavo plina v to nordijsko državo. Zemeljski plin sicer predstavlja približno pet odstotkov finske energetske porabe.

Popravilo plinovoda naj bi se zavleklo do marca prihodnje leto, bodo pa med obnovo njegovo zmogljivost povečali za deset odstotkov.

Ob poškodbi plinovoda je bil poškodovan tudi telekomunikacijski kabel med Švedsko in Estonijo.