Kot je zatrdil Johnson, število sprejemov v bolnišnico pada, prav tako število bolnikov na intenzivni negi. Glavni strokovni svetovalec vlade Patrick Vallance je tudi zatrdil, da je stopnja prenašanja okužb padla pod ena, kar pomeni, da vsak okuženi naknadno okuži manj kot enega človeka.

Britanski premier Boris Johnson je vodil prvo zasedanje vlade, odkar se je po preboleli bolezni covid-19 vrnil na delovno mesto. Foto: EPA
Britanski premier Boris Johnson je vodil prvo zasedanje vlade, odkar se je po preboleli bolezni covid-19 vrnil na delovno mesto. Foto: EPA

Nad bolezen z odločnostjo in iznajdljivostjo
Premier obljublja, da bo država premagala bolezen z odločnostjo in iznajdljivostjo, vključno s prizadevanji za razvoj cepiva.

Za naslednji teden je obljubil predstavitev obsežnega vladnega načrta ponovnega zagona gospodarstva, vračanja otrok v šole, obnove prevozov in zagotavljanja varnosti na delovnih mestih. Načrt naj bi temeljil na znanosti, sam pa si bo prizadeval okrog njega zgraditi največji mogoči politični konsenz.

Ključno je, da ne izgubimo nadzora
Dozdajšnje izkušnje z zdravstveno krizo je primerjal z vožnjo skozi alpski predor, na koncu katerega pa so zdaj ugledali sončno svetlobo. "Ključnega pomena je, da ne izgubimo nadzora in zadenemo v drugo in večjo goro," je ponazoril. V zadnjih 24 urah je v državi za covidom-19 umrlo še 674 ljudi, skupno že 26.711.

Johnson je v četrtek nastopil na svoji prvi novinarski konferenci, odkar se je po preboleli okužbi z novim koronavirusom v ponedeljek vrnil na delovno mesto. Ob tej priložnosti se je znova zahvalil zdravstvenim delavcem tako za njegovo oskrbo med prebolevanjem covida-19 kot med "veliko bolj veselim obiskom" v sredo, ko je njegova zaročenka Carrie Symmonds rodila sina.