Foto: EPA
Foto: EPA

"Londonska policija je pojasnila, da so premierju kazen izdali za incident 19. junija 2020, ker je med 14. in 15. uro sodeloval na srečanju dveh ali več ljudi v zaprtem prostoru v kabinetu na Downing Streetu 10," je sporočil Johnsonov tiskovni predstavnik.

Takrat je v prostorih premierjeve rezidence potekala zabava za Johnsonov rojstni dan, poroča Reuters.

Johnson je sporočil, da sprejema kazen in razume jezo javnosti. Britanci se v času strogega zaprtja denimo niso smeli udeleževati pogrebov bližnjih ali obiskovati sorodnikov.

"Moram odkrito povedati, da mi takrat ni padlo na pamet, da bi šlo za kršitev pravil. Seveda pa je policija ugotovila drugače in v celoti spoštujem izid njihove preiskave," je Johnson povedal za BBC.

Urad britanske vlade je predtem potrdil, da je med prejemniki kazni tudi finančni minister Rishi Sunak. Prav tako bo oglobljena tudi Johnsonova žena Carrie Johnson, je potrdil njen tiskovni predstavnik.

Britanska policija izdala 50 glob

Britanska policija je sporočila, da poskušajo čim hitreje končati preiskavo preostalih primerov. Lahko bi sledile tudi nove globe. Policija je konec marca izdala prvih 20 glob, zdaj torej približno 30 novih. V večini primerov gre za kazni v znesku 50 funtov (60 evrov).

Johnson je prejel kazen policije za rojstnodnevno zabavo v času strogih covidnih omejitev. Foto: EPA
Johnson je prejel kazen policije za rojstnodnevno zabavo v času strogih covidnih omejitev. Foto: EPA

Policija preiskuje 12 družabnih dogodkov, ki so se na Downing Streetu in v nekaterih drugih vladnih stavbah zgodili v letih 2020 in 2021, v času stroge prepovedi druženja oz. zbiranja. Johnson je v preteklosti priznal, da se je udeležil nekaj dogodkov, vendar hkrati zanikal kršitev pravil.

Opozicija Johnsona poziva k odstopu

Opozicija je po nedavnem razkritju znova zahtevala Johnsonov odstop. "Boris Johnson in Rishi Sunak sta kršila zakon in vseskozi lagala britanski javnosti. Oba morata odstopiti," je pozval vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer. Liberalni demokrati pa so pozvali k prekinitvi parlamentarnih velikonočnih počitnic in k takojšnjemu glasovanju o nezaupnici Johnsonu.

O prihodnosti britanskega premierja bi sicer lahko odločala tudi njegova stranka konservativcev, če 54 od njenih 360 poslancev zahteva glasovanje o zaupnici. Na začetku leta ga je več poslancev njegove stranke zaradi zabav pozvalo k odstopu.

Pritisk javnosti na Johnsona je sicer po izbruhu vojne v Ukrajini popustil. Britanski premier je v soboto v Kijevu obiskal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.