Julija Navalna je zapustila Rusijo. Foto: EPA
Julija Navalna je zapustila Rusijo. Foto: EPA

Nemški časnik Spiegel poroča, da je z letalom družbe Lufthansa pristala v Frankfurtu. Razlogi za njeno zapustitev Rusije niso jasni. Njeni sodelavci sicer navajajo, da je Rusijo zapustila začasno in države ni zapustila zaradi izgona, poroča Guardian.

Navalni se je lansko poletje v Nemčiji zdravil po zastrupitvi v Rusiji, za katero krivi ruske oblasti, te pa odgovornost zanikajo. Aretirali so ga ob vrnitvi v domovino, ker naj bi kršil pogoje pogojne zaporne kazni zaradi utaje davkov iz leta 2014. Zaradi kršitve je bil obsojen na tri leta in pol zapora.

Rusija zaostrila kazni za protestnike

Ruski parlament je medtem po nedavnih množičnih protestih v podporo Navalnemu danes močno zaostril kazni za udeležbo na takšnih protestih ali njihovo financiranje. Po novem bo vsakomur, ki ne bo upošteval navodil varnostnih sil, grozila globa od 10.000 do 200.000 rubljev (od 110 do 2200 evrov).

Poleg zaporne kazni je predvideno tudi od 40 do 120 ur družbeno koristnega dela. Namen kazni je preprečiti, da bi se ljudje sploh udeležili protestov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Julija Navalna in Aleksej Navalni na poletu iz Nemčije, nekaj ur pred njegovo aretacijo v Rusiji. Foto: Reuters
Julija Navalna in Aleksej Navalni na poletu iz Nemčije, nekaj ur pred njegovo aretacijo v Rusiji. Foto: Reuters

Januarja na protestih aretiranih 11.000 ljudi

Januarja je bilo med protesti v podporo Navalnemu in proti predsedniku Vladimirju Putinu aretiranih več kot 11.000 ljudi. Pridržanih je bilo več tesnih sodelavcev Navalnega, za kratek čas tudi Julija Navalna.

Več ruskih nevladnih organizacij je zaradi dogajanja sprožilo kampanjo proti ukinjanju civilne družbe v Rusiji. V pobudi opozarjajo, da želi politika ustvariti pogoje, v katerih javno delovanje ne bo več mogoče.

Potem ko je ekipa Navalnega pozvala ZDA in EU, naj uvedeta sankcije proti Rusiji, parlament, v katerem ima absolutno večino Putinu naklonjena stranka Enotna Rusija, obravnava predlog zakona, po katerem bi bili takšni pozivi razglašeni za izdajo.