Barcelona. Foto: Reuters
Barcelona. Foto: Reuters

V Barceloni se je med 500 in 1000 protestniki zbralo na trgu Ciutadella. Na policiste so metali vreče smeti, kamenje, petarde in prašičje glave ter zažigali smetnjake. Protesti so potekali tudi v drugih katalonskih mestih.

Opazovalci opozarjajo, da bi lahko odločitev sodišča, sprejeta tri leta po referendumu, na katerem so se Katalonci oktobra leta 2017 odločili za neodvisnost regije, sprožila novo zaostrovanje v sporu med Katalonijo in Španijo.

Špansko vrhovno sodišče je v ponedeljek potrdilo sodbo višjega sodišča, ki je katalonskemu predsedniku zaradi neposlušnosti za 18 mesecev prepovedalo opravljanje vseh javnih funkcij. Torra bo moral plačati tudi kazen v vrednosti 30.000 evrov, vodenje katalonske vlade pa prevzema podpredsednik Pere Aragones, ki naj bi na začetku prihodnjega leta razpisal volitve.

Iskanje pravice zunaj meja

Torra je napovedal, da bo svoj boj nadaljeval v Evropi. "Še naprej bom neutrudno delal za svobodo Katalonije. Nikoli se ne predam in ne vdam. Ne sprejemam odločitve sodišča, katere namen je odstaviti katalonsko vlado. Če bi to storil, bi sprejel represijo proti našemu cilju katalonske neodvisnosti. Boj za svobodo izražanja in naš cilj bom nadaljeval v Evropi in zmagali bomo," je dejal in pojasnil, da je Evropa edini kraj, kjer lahko zagovorniki katalonske neodvisnosti najdejo pravico.

Na ulicah katalonskih mest znova protesti