Liz Truss. Foto: EPA
Liz Truss. Foto: EPA

Britanski mediji so že polni imen, ki bi lahko vstopila v Johnsonove čevlje. Postopek je tak, da morajo kandidati, ki se bodo potegovali za predsedniški položaj v konservativni stranki, za to dobiti podporo konservativnih poslancev. O dveh kandidatih, ki bosta dobila največjo podporo med poslanci, bodo potem odločali vsi člani konservativne stranke. Celoten proces izbiranja novega predsednika lahko traja okoli šest mesecev ali dlje, odvisno od tega, koliko kandidatov se bo podalo v boj za položaj. Leta 2019 je bilo kandidatov 10 in potrebnih je bilo šest krogov, preden sta ostala zadnja dva kandidata, Johnson in Jeremy Hunt.

Za zdaj ni jasnega favorita za naslednika Johnsona.

Med kandidati je zunanja ministrica Liz Truss, ki se v anketah priljubljenosti redno pojavlja v vrhu. 46-letna ministrica je glede svoje javne podobe zelo pazljiva. Lani so jo fotografirali v tanku, po čemer so se pojavile primerjave s fotografijo iz leta 1986, na kateri je bila prva premierka Margaret Thatcher. Prvi dve leti vladanja Johnsona je bila ministrica za mednarodno trgovino, lani pa je prevzela vodenje pogajanj z EU-jem. Zdaj se posveča pogajanjem glede Severne Irske, pri čemer so njena stališča zelo nepopustljiva. V ponedeljek je dejala, da ima Johnson njeno 100-odstotno podporo, k njej pa je pozvala tudi druge strankarske kolege.

Sorodna novica Boris Johnson le odstopil: "Žalosti me, da sem pustil najboljšo službo na svetu"

Drugi morebitni kandidat je nekdanji zunanji minister Jeremy Hunt. Leta 2019 se je z Johnsonom potegoval za položaj predsednika torijcev, a ga je potem premagal Johnson. Kot navaja Reuters, bi Hunt vlado vodil na resnejši in manj kontroverzen način kot Johnson. Hunt je v zadnjih dveh letih izkoristil svoje izkušnje kot nekdanji zdravstveni minister za vodenje parlamentarnega odbora za zdravje. Na začetku letošnjega leta je dejal, da njegova želja postati premier "še ni v celoti izzvenela". Hunt je pred referendumom leta 2016 zagovarjal, da Združeno kraljestvo ostane v EU-ju.

Še eno ime, ki se omenja, je obrambni minister Ben Wallace. 52-letnik je v zadnjih mesecih na račun svojega odnosa od vojne v Ukrajini prehitel Liz Truss na lestvici najbolj priljubljenih članov vlade. V povezavi z njim se omenja incident leta 1992, ko je vojaška enota, ki ji je poveljeval, zajela celico Irske republikanske armade, ki so jo sumili, da načrtuje bombni napad na britanske enote. Svojo politično kariero je začel maja 1999 v škotskem parlamentu, v državni parlament pa je bil prvič izvoljen leta 2005. Od leta 2016 do 2019 je bil minister za varnost. Lani je bil deležen pohval zaradi svoje vloge pri umiku britanskih vojakov iz Afganistana, potem ko so tam prevzeli oblast talibani. Enako kot Hunt ni podpiral brexita.

Med kandidati je tudi zdaj že nekdanji finančni minister Rishi Sunak, odstopil je v sredo. Do lanskega leta je veljal za prvega favorita za naslednika Johnsona. Njegovi gospodarski ukrepi zaradi epidemije so sprva naleteli na dober odziv, predvsem ker se je država zaradi ukrepov izognila porastu brezposelnosti, pozneje pa je bil deležen kritik zaradi nezadostne pomoči gospodinjstvom. Še dodatno so njegov ugled okrnili razkritja o premoženju njegove žene in kršitve covidnih pravil, za kar je prejel finančno kazen.

Naslednji na seznamu je Sajid Javid, ki je bil prvi minister, ki je odstopil, potem ko so se pojavile obtožbe, da je Johnson zavedel javnost glede svojega vedenja o spolnem nadlegovanju Chrisa Pincherja na visok položaj v parlamentu. Johnson je namreč sprva zatrjeval, da o obtožbah na račun Pincherja, da je pijan otipaval moške, ne ve ničesar, a nadaljnja razkritja so pokazala, da je zanje vedel že leta 2019.

Javid je zasedal več ministrskih položajev, nazadnje je bil zdravstveni minister. Leta 2020 je odstopil kot finančni minister. Leta 2019 je končal na 4. mestu na strankarskih volitvah za naslednika Therese May.

Nadhim Zahawi. Foto: EPA
Nadhim Zahawi. Foto: EPA

Med morebitnimi nasledniki Johnsona je tudi novoimenovani finančni minister Nadhim Zahawi, ki ga je javnost spoznala kot vodjo cepljenja proti covidu-19. Od svojih protikandidatov se močno loči po osebni zgodbi: v Združeno kraljestvo je kot otrok prišel kot begunec iz Iraka. Pred vstopom v parlament leta 2010 je bil soustanovitelj podjetja YouGov. Nazadnje je bil minister za izobraževanje. Pretekli teden je dejal, da bi bil "privilegij", če bi na neki točki postal premier. V nasprotju z nekaterimi drugimi kandidati je podprl brexit.

Kandidatka je tudi Penny Morduant, nekdanja obrambna ministrica, ki jo je Johnson odpustil, potem ko je na internih volitvah podprla njegovega protikandidata Hunta. Bila je glasna zagovornica brexita. Do zabav na Downing Streetu je bila zelo kritična, označila jih je za sramotne.

Zadnji dve imeni, ki se omenjata za zdaj, sta Tom Tugendhat in Suella Braverman. Tugendhat je predsednik parlamentarnega odbora za mednarodne zadeve in nekdanji vojak, ki se je boril v Iraku in Afganistanu. Že dolgo je oster kritik Johnsona in napoveduje novo poglavje kabineta. Suella Braverman je pravosodna ministrica, ki je bila deležna plazu kritik pravnikov zaradi vladnega odnosa do mednarodnega prava glede severnoirskega trgovskega protokola. Bila je članica vlade Therese May, ki jo je zapustila, ker po njenem mnenju predlog Mayeve glede ločitve od EU-ja ni bil dovolj oster.