Ruske sile so okrepile napade v Donecku, nad katerim želijo doseči popoln nadzor. Foto: Reuters
Ruske sile so okrepile napade v Donecku, nad katerim želijo doseči popoln nadzor. Foto: Reuters

Po besedah sekretarja ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksija Danilova ni skrivnost, da ruska vojska pripravlja naslednji poskus napredovanja na bojiščih. Kot je dejal v pogovoru za Radio Svoboda, bo njen cilj verjetno doseči popoln nadzor nad pokrajinama Doneck in Lugansk na vzhodu države.

Rusija je vojaško agresijo na Ukrajino začela 24. februarja lani in jo poimenovala posebna vojaška operacija.

Mnenje Danilova o stopnjevanju ruskih napadov deli tudi nekdanji visoki ameriški vojaški predstavnik Jim Townsend, ki je za Deutsche Welle povedal, da novo rusko ofenzivo pričakuje pozno pozimi ali na začetku pomladi. Moskva bi po njegovem mnenju lahko še pospešila svoje načrte ob morebitnih hitrih dobavah zahodnih tankov ukrajinskim silam in bi ti pomenili znatno okrepitev ukrajinske obrambe.

Iz Donecka medtem poročajo o stopnjevanju spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami, ki se v zadnjih dneh bojujejo za nadzor nad mestom Vugledar.

"Vugledar bi lahko kmalu postal še en zelo pomemben uspeh za nas," je v petek dejal Denis Pušilin, vodja proruskih separatistov v Donecku.

Obe strani sta v bojih za mesto razglasili uspeh, vendar po navedbah Kijeva v mestu, v katerem je pred vojno živelo 15.000 ljudi, še nič ni odločeno, potekajo pa siloviti spopadi. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske za vzhodno območje Sergij Čerevati je potrdil "ostre spopade", a dejal, da so ruske sile potisnili nazaj.

Razmere na fronti v regiji Doneck so težke, pravi Zelenski. Foto: EPA
Razmere na fronti v regiji Doneck so težke, pravi Zelenski. Foto: EPA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petkovem večernem videonagovoru razmere na fronti v oblasti Doneck označil za težke, še posebej napete pa blizu mest Bahmut in Vugledar, kjer so ruske sile ta teden stopnjevale napade. "Okupatorji ne napadajo le naših položajev, ampak namerno in sistematično uničujejo mesta in vasi v okolici. S topništvom, letalstvom in raketami," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Zelenski.

Medtem so bili v vzhodnem ukrajinskem mestu Kostjantinivka v ruskem napadu na stanovanjsko sosesko ubiti trije ljudje, najmanj dva sta ranjena, je dejal guverner Pavlo Kirilenko. V napadu so bili po njegovih besedah poškodovani hotel in štiri stanovanjske stavbe.

Pred tem je Kirilenko dejal, da so bili v ruskih napadih v zadnjih 24 urah ubiti štirje ljudje, najmanj sedem je bilo ranjenih.

Zelenski prosi zahod za nove dobave sodobnega orožja. Foto: EPA
Zelenski prosi zahod za nove dobave sodobnega orožja. Foto: EPA

Zelenski "povabil" predsednika MOK-a v Bahmut

Potem ko je Mednarodni olimpijski komite (MOK) sporočil, da bi morali poiskati način, kako ruskim in beloruskim športnikom omogočiti udeležbo na igrah leta 2024, je predsednik Ukrajine Zelenski predsednika komiteja Thomasa Bacha pozval na fronto.

Športniki iz Rusije in njene tesne zaveznice Belorusije so namreč od lanskega napada Rusije na Ukrajino izključeni iz sodelovanja v večini olimpijskih športov, poroča Al Džazira.

Zelenski je v petek Bacha pozval, naj obišče mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer potekajo hudi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. "Gospoda Bacha vabim v Bahmut, da lahko z lastnimi očmi vidi, da nevtralnost ne obstaja," je dejal Zelenski. "Jasno je, da je kakršna koli nevtralna zastava ruskih športnikov umazana s krvjo," je dejal.

Bach je v petek dejal, da si ruski in beloruski športniki lahko obetajo tekmovanja na olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto, a le, če bodo tekmovali pod nevtralno zastavo.

Po njegovih besedah je namen, da se združijo športniki iz vseh držav po svetu, "še posebej, če so njihove države v sporih". Ruski in beloruski športniki naj bi tako lahko nastopali kot posamezniki, brez oznake njihovega državljanstva. A kot je poudaril Bach, to je šele predlog.

Ukrajina grozi z bojkotom iger v Parizu leta 2024. Foto: Reuters
Ukrajina grozi z bojkotom iger v Parizu leta 2024. Foto: Reuters

Zelenski je dejal, da je "nemogoče ne biti razočaran" glede stališča predsednika MOK-a. Dejal je, da je večkrat govoril z njim in da ni od njega nikoli slišal, kako namerava "zaščititi šport pred vojno propagando, če bo vrnil ruske športnike na mednarodna tekmovanja".

Zelenski je še dejal, da bodo storili vse, kar lahko, da svet zaščiti šport "pred političnim in drugimi vplivi teroristične države, kar je preprosto neizogibno, če bodo ruski športniki tekmovali".

MOK je v sredo sporočil, da je večina njegovega izvršnega odbora izrazila stališče, da ne bi smelo biti nobenemu športniku preprečeno tekmovati zgolj zaradi njegovega oziroma njenega državljanstva. Vlade ne smejo odločati, kateri športniki lahko sodelujejo na katerih tekmovanjih in kateri ne, so dodali.

Medtem pa je ukrajinski minister za šport Vadim Gutzeit obvestil MOK, da bo Ukrajina bojkotirala igre leta 2024, če bodo lahko na njih sodelovali tudi ruski in beloruski športniki. "Ne more biti sporazumov s predstavniki terorističnih držav," je dejal.

Moskva: Ukrajinci napadli bolnišnico

Rusko obrambno ministrstvo je danes obtožilo ukrajinsko vojsko, da je izvedla napad na bolnišnico v pokrajini Lugansk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrlo 14 ljudi, 24 pa jih je bilo ranjenih.

Kot je ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost, so ukrajinske oborožene sile v mestu Novojadar namerno obstreljevale stavbo tamkajšnje bolnišnice z ameriškim raketnim sistemom Himars. Pri tem je po njihovih navedbah med bolniki in zdravstvenim osebjem umrlo 14 ljudi, 24 pa jih je ranjenih.

Ministrstvo je še navedlo, da bolnišnica že več mesecev zagotavlja zdravstveno pomoč tamkajšnjemu prebivalstvu in vojakom. "Nameren raketni napad na znano aktivno civilno zdravstveno ustanovo je nedvomno hud vojni zločin režima v Kijevu," so še poudarili v Moskvi.

Regija Lugansk je ena od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija septembra lani enostransko priključila. Tako kot sosednjo regijo Doneck jo od leta 2014 delno nadzorujejo proruski separatisti. Kraj Novojadar leži na območju njihove samooklicane ljudske republike Lugansk.

Iz Pjongjanga kritike zaradi pošiljanja zahodnih tankov v Ukrajino

Medtem je vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una Kim Jo Džong obsodila odločitev ZDA, da Ukrajini dobavi napredne tanke abrams. Washington je obtožila, da je prekoračil "rdečo linijo" in da stopnjuje vojno v Ukrajini z namenom "uničiti Rusijo".

Po njenih besedah so ZDA "glavni zločinec, ki pomeni resno grožnjo in izziv za strateško varnost Rusije", Washington naj bi bil tudi odgovoren za trenutno stanje v regiji, poroča Al Džazira.

"Ne dvomim, da bo kakršna koli vojaška oprema, s katero se ZDA in Zahod hvalijo, uničena zaradi neuklonljivega borbenega duha in moči junaške ruske vojske in ljudstva," je dejala.

Severna Koreja za vojno v Ukrajini krivi ZDA, češ da je "hegemonska politika" Zahoda Rusijo prisilila v vojaško posredovanje za zaščito svojih varnostnih interesov.

Poleg Rusije in Sirije je Severna Koreja edina država, ki je priznala neodvisnost samooklicanih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine.

ZDA pa Pjongjang obtožujejo, da je poslal večje količine topniškega in drugega streliva Rusiji v podporo njenim napadom v Ukrajini. Severna Koreja te obtožbe zanika.

Spopadi za Vugledar, v Nemčiji protesti proti pošiljanju tankov