Kmetje so blokirali več cest. Foto: Reuters
Kmetje so blokirali več cest. Foto: Reuters

Sprva je vlada, ki išče prihranke, saj je zavezana podnebni politiki v pripravi letošnjega proračuna, črtala davčne olajšave in povračila za agrarni dizel.

Ukrep bi bil vreden milijardo evrov, podpirajo ga okoljske organizacije, kot je Greenpeace. Po protestu kmetov 18. decembra se je vlada odločila, da olajšave ohrani, povračila za gorivo pa postopno ukine do leta 2026. Kmetje temu nasprotujejo, saj jim povračila prinesejo nekaj tisoč evrov na leto, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.

V Severnem Porenju - Vestfaliji so zato ohromili promet na križiščih in vpadnicah. Na severu Porenja - Pfalškega naj bi se demonstracij na več avtocestah udeležilo približno 3000 vozil. Na Bavarskem naj bi se jim pridružili peki, mesarji in mlinarji.

Nekateri protestniki so imeli transparente z napisi "Brez kmetov ni hrane, ni prihodnosti". V Berlinu je konvoj traktorjev blokiral cesto 17. junija.

Protest nemških kmetov

Policija je sporočila, da je po državi blokiranih več cest in avtocest, kar je v jutranji prometni konici povzročilo prometne zastoje.

Vodja nemškega kmetijskega združenja DBV Joachim Rukwied je javnost prosil za razumevanje. "Ne želimo izgubiti podpore in solidarnosti, ki smo jih deležni od velikih delov prebivalstva," je dejal za časopis Stern.

Posvaril je tudi pred tem, da bi skrajni desničarji izkoristili proteste v svoje namene, glede česar je zaskrbljenost izrazila tudi notranja ministrica Nancy Faeser.

Prizor s protesta v Berlinu. Foto: EPA
Prizor s protesta v Berlinu. Foto: EPA

Razprava o načinu protestiranja

Razprave so v zadnjih dneh zaplavale tudi h kulturi protestiranja. Glasna in grozeča blokada trajekta, ki jo je izvedlo tristo razjarjenih kmetov v severni deželi Schleswig Holstein, je s četrtka na petek močno prestrašila gospodarskega ministra Roberta Habecka, ki se je vračal z dopusta.

"To, kar se je zgodilo … Tem ljudem ni mar za nemško kmetijstvo, pač pa gojijo mokre sanje o prevratu. In tega ne bodo dočakali. To je nesprejemljivo," je dejal Habeckov kolega iz stranke Zelenih, minister za kmetijstvo Cem Ozdemir.

Nasilni izgredi so šokirali nemško politiko. Združenje kmetov je dejanja ostro obsodilo. Med kmete so se pomešali tudi desni skrajneži. Stranka Alternativa za Nemčijo jih namreč poziva k uporu. Strah je širši: da protesti v Nemčiji izgubljajo prejšnji, relativno miren značaj in postajajo protidemokratični.

V Nemčiji protest kmetov