Grabar Kitarovićeva je predstavila tudi predvolilni gesli "Predsednica. Ker Hrvaška zna" in "Optimizem za Hrvaško".

Hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović se glede na predvolilne ankete obeta nov petletni mandat. Foto: Reuters
Hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović se glede na predvolilne ankete obeta nov petletni mandat. Foto: Reuters

Grabar Kitarovićeva je svoj program predstavila v kongresni dvorani zagrebškega velesejma pred več tisoč privrženci HDZ-ja, vključno s hrvaškim premierjem in predsednikom HDZ-ja Andrejem Plenkovićem in predsednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem. Program je objavila točno pet let po tem, ko je začela svojo prvo predsedniško kampanjo.

Plenković: Postala je hrvaška blagovna znamka
Plenković je v uvodnem nagovoru izrazil prepričanje, da bo Kolinda Grabar Kitarović tudi drugič zmagala na predsedniških volitvah. Meni, da bo to ključno za nadaljevanje izvajanja politike HDZ-ja v interesu hrvaške države in naroda. Med drugim je dejal, da je v preteklih petih letih postala "hrvaška blagovna znamka" v mednarodni politiki.

Program "Hrvaška zna in zmore bolje" v sedmih točkah

Grabar Kitarovićeva in premier hrvaške vlade Andrej Plenković, ki pričakuje zmago predsednice. Foto: Reuters
Grabar Kitarovićeva in premier hrvaške vlade Andrej Plenković, ki pričakuje zmago predsednice. Foto: Reuters

Program z naslovom "Hrvaška zna in zmore bolje" temelji na sedmih točkah. Večinoma gre za obljube za izboljšanje stanja na Hrvaškem v zvezi z razvojem, pravičnostjo, nacionalno identiteto in varnostjo. Namenjen je predvsem tradicionalnemu volilnemu telesu HDZ-ja, manj pa se dotika nekaterih vrednot liberalnega dela hrvaške družbe. Objavljeni predvolilni načrti so zaradi omejenih pristojnosti predsednika pogosto v rokah vlade ali parlamenta, na katera Grabar Kitarovićeva ni imela odločilnega vpliva niti v času, ko vlado vodi HDZ.

Vprašanje je tudi, kako bo uresničila svojo zunanjepolitično predvolilno obljubo glede načina reševanja odprtih vprašanj s Srbijo, ki se nanaša na iskanje pogrešanih med vojno na Hrvaškem. "Vztrajala bom, da bo reševanje usode pogrešanih glavni pogoj za nadaljnje napredovanje Srbije v pogajanjih o njenem članstvu v Evropski uniji," je dejala.

Pobuda Treh morij "izpulila" Hrvaško iz regije
Večkrat je izpostavila, da je njen zunanjepolitični uspeh pobuda Treh morij, s katero je Hrvaško "izpulila iz regije" in jo umestila v Srednjo Evropo in Sredozemlje. Načrtuje, da bodo v prihodnjem obdobju končno uresničili vse pravice Hrvatov kot konstitutivnega naroda v Bosni in Hercegovini.

Datum volitev še ni znan: prvi krog verjetno 22. decembra
Vse predvolilne raziskave za zdaj napovedujejo zmago zdajšnji predsednici.
Hrvaška vlada na čelu s HDZ-jem še ni sprejela odločitve o datumu predsedniških volitev. Na Hrvaškem ugibajo, da bo prvi krog predsedniških volitev 22. decembra, morebitni drugi pa 5. januarja 2020.