Foto: AP
Foto: AP

Vlada je sporočila, da bodo varnostne službe identificirale in zatrle kriptovalutne "rudarje", ki s svojim nepooblaščenim delom porabljajo ogromno električne energije v času, ko jo na Kosovu kronično primanjkuje.

Rudarjenje kriptovalut, kot je bitcoin, zajema priklapljanje računalnikov (običajno specializiranih za "rudarjenje") na omrežje valut. Kriptovalute delujejo s pomočjo tehnologije verižnih blokov (blockchain), ki je kot nekakšna digitalna knjiga transakcij. Rudarji procesirajo te transakcije, v zameno pa dobijo priložnost za pridobitev kriptovalute. Te operacije zahtevajo ogromno računalniško moč, ki posledično porabi ogromne količine električne energije.

Do pred kratkim se je Kosovo ponašalo z najnižjimi cenami elektrike v Evropi. Tudi zaradi tega je rudarjenje kriptovalut postalo priljubljeno med mladimi. Praksa je še posebej priljubljena na severu Kosova, kjer kosovski Srbi ne priznavajo neodvisnosti Kosova, zato tudi ne plačujejo računov za elektriko.

Kosovci ogorčeni zaradi ukrepov

Kosovska vlada je zaradi pomanjkanja električne energije konec decembra uvedla dvourne izpade elektrike. Prav tako se je morala prejšnji mesec zaradi tehničnih težav zapreti največja elektrarna na Kosovu, zaradi česar je bila vlada prisiljena začeti uvažati elektriko po zasoljenih cenah. Vlada je posledično za 60 dni razglasila izredno stanje, s čimer je lahko namenila več denarja za uvoz energentov in uvedla strožje omejitve glede porabe elektrike.

Kosovci ukrepov niso sprejeli ravno odprtih rok – izpadi elektrike so sprožili proteste po državi in pozive k odstopu gospodarskega ministra Artaneja Rizvanollija.

Države po vsej Evropi se sicer spopadajo z vrtoglavimi cenami plina in elektrike, delno zaradi porasta povpraševanja sredi gospodarskega okrevanja po pandemiji, delno zaradi nižje dobave iz Rusije. V času že tako zaostrenih geopolitičnih napetosti Rusija zavrača evropske obtožbe, da je zaradi situacije z Ukrajino in kritik z Zahoda omejila dobavo plina.