Grafit v Beogradu s podobo Kosova, na katerem je grb srbske zastave in napis
Grafit v Beogradu s podobo Kosova, na katerem je grb srbske zastave in napis "srbsko". Foto: EPA

Dokument, ki ga je v ponedeljek pridobila spletna stran koha.net oziroma časopis Koha Ditore, naj bi pripravili Nemčija in Francija in med drugim predvideva vzpostavitev srbskega avtonomnega okrožja na Severnem Kosovu.

Območje bi bilo del ustavnega reda Kosova s samoupravnim nadzorom nad gospodarstvom, financami, kulturo, šolstvom in še nekaterimi področji. Območja Zvečan, Severna Mitrovica, Zubin Potok in Leposavić bi imelo tudi svojo policijo. Srbska Pravoslavna cerkev bi imela privilegiran status ‒ za vse to, pa bi se morala Srbija obvezati, da ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih in regionalnih organizacijah.

Nemčija in Francija zanikata vpletenost

Verodostojnosti dokumenta časopis Koha Ditore ni mogel potrditi, vendar pa so nekateri diplomati bolj ali manj potrdili, da so določene točke dokumenta skladne s pričakovanji, o čem naj bi se pri dialogu med Prištino in Beogradom razpravljalo.

Kosovska vlada dokumenta ne želi komentirati, Nemčija in Francija pa sta zanikali vpletenost v obstoj dokumenta. Nemški veleposlanik v Prištini Jörn Rode je novico označil za lažno. Na Twitterju je zapisal: "T. i. nemško-francoski non-paper, objavljen v Koha Ditoru, je lažna novica! Morda dokument obstaja, zagotovo pa ni nemško-francoski. Podpiramo dialog, ki ga vodita EU in @MiroslavLacak, kot je poudaril tudi nemški zunanji minister Maas prejšnji četrtek v Prištini."

Miroslav Lajčak je posebni odposlanec EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino.

Vučić: Dokument sestavil nekdo, ki je veliko pametnejši od mene

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je priznanje Kosova označil za
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je priznanje Kosova označil za "nedopustno", o dokumentu pa je dejal, da ga je napisal nekdo, "ki je pametnejši od mene". Foto: EPA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je priznanje Kosova označil za "nedopustno". "Nocoj ob pol dveh, ko sem se vračal iz Bruslja, sem bral ta non-paper, ki ga je sestavil nekdo, ki je veliko pametnejši od mene, veliko bolj zvit. Vidim, da ga vsi zanikajo, a ta drugi non-paper mi povzroča več skrbi kot prvi," je izjavil po poročanju portala B92 srbski predsednik.

Ob tem je dodal, da oseba, ki je spisala omenjeni dokument, dobro pozna stanje na Balkanu in je celo vpletena v odnose, da pa so za tem "interesi mreženja" tako Srbije kot Albanije.

"Ena ključnih zadev v tem dokumentu pa je priznanje neodvisnega Kosova, kar je grozno – 90 odstotkov stvari je manj pomembnih, ampak ta je za nas najpomembnejša."

Sorodna novica Non-paper: V SD-ju od Janše pričakovali pojasnila, Logar obstoj dokumenta zanikal

Vučić je dodal, da bi Srbija sicer dobila veliko, da pa bi izgubila Kosovo, "kar je grozno".

Srbski predsednik meni, da je dokument spisala "izjemno pametna" oseba

Po njegovih besedah se z vprašanjem Kosova ukvarja 50 ljudi na svetu, zato on sumi točno določeno osebo, ki bi non-paper lahko spisala: "Govorimo o izjemno pametni ženski, saj menim, da tega ne bi mogel spisati nihče drug".

Priznanje neodvisnega Kosova je nesprejemljivo," je poudaril srbski predsednik po poročanju B92.

Dokumenta uradno sicer predsedniku ni nihče predložil, zato ne želi podajati obsodb. Napovedal je, da bodo dokument podrobno preučili in analizirali ter preverili, ali so njegove domneve o osebi, ki naj bi stala za njim, pravilne.

Tako imenovani non-paper o Zahodnem Balkanu je zaradi svoje vsebine sprožil veliko razburjenja v celotni regiji že sredi aprila, ko je med drugim njegovo vsebino 15. aprila objavil tudi slovenski portal Necenzurirano. Dokument naj bi namreč med drugim vključeval spremembo nekaterih meja, denimo združitev Kosova in Albanije ter priključitev hrvaških kantonov Bosne in Hercegovine Hrvaški in Republike Srbske Srbiji.

V tej zadevi je bila v ponedeljek na zahtevo SD-ja sklicana nujna seja odborov za zunanjo politiko in za zadeve EU-ja.

V Albaniji še vedno preštevajo glasove