10 dni po tem, ko so mu potrdili okužbo z novim koronavirusom, so britanskega premierja Borisa Johnsona sprejeli v bolnišnico na dodatne preiskave, poroča BBC. Kot razlog so v njegovem uradu navedli, da ima premier še naprej simptome, značilne za novi koronavirus, med njimi vročino. Napotitev v bolnišnico naj bi bil zgolj "previdnostni ukrep", ki ga je svetoval Johnsonov zdravnik. Premier naj bi ostal v bolnišnici čez noč. Šlo naj bi za rutinsko zadevo, so sporočili iz njegovega kabineta. Po potrditvi 27. marca je Johnson delal od doma.

V soboto je premierjeva noseča partnerica Carrie Symonds sporočila, da ima simptome okužbe.

Namesto Johnsona bo naslednjo sejo vlade vodil zunanji minister Dominic Raab.

Johnson ima simptome novega koronavirusa. V soboto je njegova partnerica sporočila, da ima tudi sama simptome bolezni. Foto: Reuters
Johnson ima simptome novega koronavirusa. V soboto je njegova partnerica sporočila, da ima tudi sama simptome bolezni. Foto: Reuters

To je bil šele peti kraljičin nagovor v 68 letih vladanja. 93-letna kraljica je nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede pandemije novega koronavirusa in jih pozvala, naj bodo močni kot pretekle generacije. "Čeprav smo se v preteklosti že spopadali z izzivi, je ta drugačen. Tokrat se v skupnem cilju združujemo z vsemi narodi po vsem svetu, pri čemer uporabljamo velik napredek v znanosti in naše instinktivno sočutje za zdravljenje. Uspeli bomo in ta uspeh bo pripadal nam vsem."

"Nagovarjam vas v času, za katerega vem, da je poln izzivov," je svoj nagovor začela 93-letna kraljica. "To je čas motnje v življenju naše države: motnja, ki je prinesla gorje nekaterim, finančne težave številnim in ogromne spremembe v življenjih nas vseh."

Zahvalila se je zdravstvenim delavcem in vsem, ki še naprej nesebično opravljajo svoje delo zunaj svojih domov. "Prepričana sem, da se mi bodo vsi pridružili, ko vam zagotavljam, da je vaše delo cenjeno in da vas vsaka ura vašega trdega dela vodi bližje k vrnitvi v bolj normalne čase." Zahvalila se je tudi vsem, ki upoštevajo navodila in so doma, saj tako pomagajo ščititi najranljivejše. S tem veliko družinam ne bo treba občutiti bolečine, ki jo čutijo tiste, ki so že izgubile svoje ljubljene. "Upam, da bodo v prihodnjih letih lahko vsi ponosni na to, kako so se odzvali na ta izziv. In tisti, ki bodo prišli za nami, bodo lahko rekli, da je bila ta generacija tako močna kot katera koli druga pred njo. Da so samodisciplina, odločenost in občutek za sočloveka še vedno lastnosti te države. Ponos, kaj smo, ni del preteklosti, temveč definira našo sedanjost in prihodnost."

Številni v Združenem kraljestvu in v državah Commonwealtha so prisluhnili kraljičinemu nagovoru. Foto: Reuters
Številni v Združenem kraljestvu in v državah Commonwealtha so prisluhnili kraljičinemu nagovoru. Foto: Reuters

Omenila je številne lepe zgodbe o nesebični pomoči in se spomnila tudi na svoj prvi tovrstni nagovor leta 1940, ko je skupaj s sestro nagovorila javnost, natančneje otroke, ki so jih evakuirali in zaradi njihove varnosti ločili od staršev. "Danes znova številni občutijo bolečino, ko so ločeni od svojih ljubljenih. Toda tako kot takrat tudi danes globoko v sebi vemo, da je to prav."

"Poiščimo tolažbo v tem, da čeprav nas čaka še veliko dela, se bodo boljši dnevi vrnili: znova bomo s svojimi prijatelji; znova bomo s svojimi družinami: znova se bomo srečali. Za zdaj pa vam vsem pošiljam zahvalo in najboljše želje," je sklenila svoj nagovor.

To je bil njen šele peti izredni nagovor v kriznih časih oziroma časih žalovanja. Nazadnje je leta 2002 sodržavljane nagovorila ob smrti kraljice matere. Pred tem leta 1997 na predvečer pogreba princese Diane, leta 1991 pa v času prve zalivske vojne. Njen prvi tovrstni nagovor pa je bil leta 1940, omenila ga je tudi sama.

Število žrtev hitro raste

Število smrtnih žrtev covida-19 je v Združenem kraljestvu naraslo za 621, na 4934, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Do zdaj so testirali 195.524 ljudi, od katerih je 47.896 okuženih. Na Otoku so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa 23. marca razglasili tritedensko karanteno.

Kritike zaradi počasnega odziva na krizo

Testiranja na novi koronavirus v državi trenutno izvajajo samo v najresnejših primerih, ki zahtevajo bolnišnično zdravljenje. Dejansko število okuženih je tako verjetno še bistveno višje.

Številni zdravstveni strokovnjaki so vlado kritizirali zaradi prepočasnega odzivanja na zdravstveno krizo. Oblasti so zato obljubile, da bodo do konca meseca dnevno naredili 100.000 testov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pandemija novega koronavirusa v Veliki Britaniji krepi tudi revščino, ki je je zaradi varčevanja po svetovni finančni krizi v državi že sicer veliko, opozarjajo strokovnjaki. V revščini po uradnih podatkih živi skoraj četrtina prebivalstva, skupaj okoli 14 milijonov ljudi. Revnih je približno 4,2 milijona oz. okoli 30 odstotkov britanskih otrok.

Razmere pa se še poslabšujejo, saj številni zaradi ukrepov v boju proti novemu koronavirusu izgubljajo delo. V zadnjih 14 dneh je za državno pomoč zaprosilo skoraj milijon odraslih. To je skoraj desetkrat toliko kot v povprečnih dveh tednih.

Britanska kraljica z izrednim nagovorom potrdila resnost razmer