Dmitrij Peskov. Foto: EPA
Dmitrij Peskov. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu napovedal, da bo Rusija v odgovor sprejela protiukrepe, kot je to storila aprila v primeru Finske.

Po njegovih besedah mora Turčija, ki je blizu Rusiji, kot članica Nata "izpolniti njihove obveze", Moskva pa "zelo dobro razume razmere". "Med nami so razlike, ki jih ne skrivamo. Toda del naših odnosov je v interesu obeh držav in to nam zadošča," je dodal Peskov.

Turčija je v času ruske invazije v Ukrajino ohranjala stike tako z Rusijo kot z Ukrajino. Proti Rusiji ni uvedla sankcij, ruski predsednik Vladimir Putin pa bo avgusta obiskal Ankaro. Turčija je tudi posredovala pri dogovoru med državama za izvoz žit iz črnomorskih pristanišč in pri izmenjavah zapornikov.

Erdogan se je zavezal k ratifikaciji švedskega vstopa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na ponedeljkovem srečanju s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom dan pred začetkom vrha v Vilni zagotovil, da bo protokol o švedskem pristopu k Natu posredoval turškemu parlamentu in zagotovil njegovo ratifikacijo.

Sorodna novica Stoltenberg: Erdogan zagotovil ratifikacijo švedskega vstopa v Nato

Turčija je bila sicer vse dotlej do vstopa skandinavske države v zavezništvo zadržana.

Erdogan je ratifikacijo zagotovil v skupni izjavi s švedskim premierjem in generalnim sekretarjem. V njej so natančneje določili, kako bodo izvajali leto dni star dogovor iz Madrida, ko je Turčija privolila v povabilo Švedske in Finske v Nato.

Švedska bo podpirala prizadevanja Turčije za vstop v EU

Ankara in Stockholm sta se strinjala, da bosta nadaljevala sodelovanje na področju boja proti terorizmu, med drugim v okviru novega varnostnega partnerstva. Strani sta v skupni izjavi omenili tudi najnovejšo Erdoganovo zahtevo po nadaljevanju pristopnih pogajanj Turčije z EU-jem. Švedska se je strinjala, da bo kot članica Unije dejavno podpirala napore za oživitev turškega pristopnega procesa.

Tiskovni predstavnik Kremlja je v odzivu na dogajanje še sporočil, da Turčija ne sme gojiti "iluzij" o članstvu v EU-ju. "Turčija se lahko obrne proti Zahodu, kar je naredila že večkrat v zgodovini. /.../ Vendar tudi vemo, da si Evropejci Turčije ne želijo v Evropi," je dejal Peskov.