Foto: EPA
Foto: EPA

Poslanci nemškega zveznega parlamenta (bundestag) so potrdili osnutek novih ukrepov kot tudi novega zakona, imenovanega "kibernetsko nadlegovanje", poroča portal Deutsche Welle.

Glavni z veliko večino potrjeni spremembi sta, da bodo lahko kriminalisti pod strogimi pogoji za namene dela uporabili računalniško izdelan material, ki bo posnemal spolne zlorabe otrok, in ga objavili v spletnih klepetalnicah.

Poleg tega pa bo oseba, ki bo na medmrežju nadlegovala uradno osebo, kazensko preganjana. Do zdaj je namreč veljalo, da nadlegovanje uradne osebe ali staršev otrok pod krinko ni bilo kaznivo dejanje.

Zakaj spremembe?

Nove spremembe so bile uvedene predvsem zato, da bodo lahko imeli preiskovalci vstop v klepetalnice na temnem internetu, pred tem bodo sicer morali pridobiti dovoljenje sodišča in imeti opravljeno dodatno izobraževanje. Na objavljenih podobah namreč ne bodo smeli biti uporabljeni resnični ljudje.

Zadnja sprememba je imela še največ nasprotnikov, a je ministrica za sodstvo Christine Lambrecht dejala, da namenom zaščite otrok in mladih potrebujejo več zaščite poleg strožjega pregona.