Foto: EPA
Foto: EPA

"Tu gre za vašo prihodnost, prihodnost vaših otrok in prihodnost vaših staršev," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel v Aachnu, kjer je podprla kandidata krščanskodemokratske unije (CD) Armina Lascheta. Označila ga je za gradnika mostov.

Laschet je v zadnjem govoru znova posvaril pred sodelovanjem Levice v vladi, kar je ena od možnosti ob morebitni zmagi SPD-ja. "Potrebujemo stabilno vlado," je poudaril in to je po njegovem mogoče le z unijo na prvem mestu.

Medtem ko je imel Laschet zadnji dogodek pred volitvami v rojstnem Aachnu, se je njegov glavni tekmec Scholz mudil v svoji domači zvezni deželi Brandenburg. Zavzel se je za vlado pod vodstvom SPD-ja, saj je prišel čas za spremembe. V govoru je izpostavil socialno politiko in napovedal boj proti podnebnim spremembam.

Kanclerska kandidatka Zelenih Annalena Baerbock je kampanjo že končala. Po začetnem navdušenju se njeni stranki napoveduje tretje mesto na zveznih volitvah, s čimer nima več veliko možnosti, da bo postala kanclerka. Bo pa stranka glede na ankete okrepila svojo podporo izpred štirih let in verjetno igrala pomembno vlogo pri sestavljanju koalicije.

V Nemčiji konec kampanje. SPD in CDU/CSU le nekaj odstotkov narazen.

Nemški volivci še vedno neodločeni

Čeprav je do volitev še manj kot dan, številni nemški volivci ostajajo neodločeni, zato je težko predvideti, kakšna bo končna porazdelitev glasov v nedeljo zvečer.

Zaradi razdrobljenosti glasov opazovalci ugibajo, da bo nova koalicija najverjetneje sestavljena iz treh strank.

Če bi zmagal SPD, bi to lahko pomenilo tudi koalicijo z Zelenimi in Levico, pred čimer pa opozarjajo pri CDU-ju.

Prav danes je generalni sekretar CDU-ja Paul Ziemiak znova opozoril pred levo koalicijo. Za časopis Stuttgarter Zeitung je dejal, da bi lahko ob zmagi SPD-ja v parlament prišlo tudi okoli 50 članov podmladka SPD-ja, ki veljajo za pripadnike levega krila socialdemokratov.

Na drugi strani je generalni sekretar SPD-ja Lars Klinbeil izrazil prepričanje, da je konservativna unija po 16 letih Angele Merkel zlomljena in da je prišel čas, da gre v opozicijo.

Anketa: Angele Merkel polovica vprašanih ne bo pogrešala

Sicer pa je glede na javnomnenjske raziskave inštituta Civey več kot polovica Nemcev prepričanih, da ne bodo pogrešali dolgoletne kanclerke Angele Merkel, ko se bo po nedeljskih volitvah umaknila iz politike.

Tako je odgovorilo okoli 52 odstotkov vprašanih, okoli 38 odstotkov pa je priznalo, da bo nekdanjo kanclerko pogrešalo. V anketo so med 22. in 24. septembrom vključili 5007 polnoletnih ljudi.

Izid nemških volitev nemogoče napovedati