Laschet med drugim pozval k pomladitvi konservativne stranke in večji zastopanosti žensk. Foto: Reuters
Laschet med drugim pozval k pomladitvi konservativne stranke in večji zastopanosti žensk. Foto: Reuters

"Dosegli smo grenek rezultat," je na kongresu mladih krščanskih demokratov v Münstru priznal Laschet, kanclerski kandidat koalicije CDU/CSU, ki je na volitvah 26. septembra osvojila drugo mesto s 24,1 odstotka glasov, kar je njen najslabši izid na nacionalni ravni.

"Odgovornost nosim kot vodja in kandidat za kanclerja. Odgovoren sem za volilno kampanjo in njen neuspeh," je izjavil Laschet. Kot je dodal, se mora CDU zdaj pripraviti na vrnitev v opozicijo, kjer je bila nazadnje leta 2005. Pozval je k prenovi stranke, še posebej k njeni pomladitvi, pa tudi k večji zastopanosti žensk v njenih vrstah.

Na kongresu mladega krila stranke so spregovorili tudi kandidati za novega vodjo CDU-ja, zdravstveni minister Jens Spahn, finančni strokovnjak Friedrich Merz in namestnik vodje parlamentarne skupine CDU/CSU Carsten Linnemann.

Krščansko-demokratična unija CDU bo po zgodovinskem porazu na parlamentarnih volitvah na izrednem kongresu volila celotno novo vodstvo stranke. Tako se je soglasno odločilo vodstvo stranke, je prejšnji teden sporočil generalni sekretar CDU-ja Paul Ziemiak.

Laschet je hkrati odstopil s položaja ministrskega predsednika Severnega Porenja - Vestfalije, nemške zvezne dežele z največ prebivalci. Nasledil ga bo regionalni minister za transport Hendrik Wüst, ki bo s 46 leti postal najmlajši ministrski predsednik v zgodovini te zvezne dežele, poroča Deutsche Welle.

SPD, Zeleni in FDP bodo začeli uradna koalicijska pogajanja

Nemški socialdemokrati (SPD) so v petek postavili temelje za prihodnjo heterogeno tričlansko koalicijo skupaj z Zelenimi in liberalci (FDP). Tri stranke so po dobrih dveh tednih uvodnih pogovorov v petek dosegle dogovor o začetku uradnih koalicijskih pogajanj, ki pa bodo potekala več tednov.