Litovska premierka Ingrida Šimonyte in predsednik Evropskega sveta Charles Michel ob ogledu mejnega prehoda v Padvarionysu med Belorusijo in Litvo. Foto: EPA
Litovska premierka Ingrida Šimonyte in predsednik Evropskega sveta Charles Michel ob ogledu mejnega prehoda v Padvarionysu med Belorusijo in Litvo. Foto: EPA

Če se je ideja litovski premierki še pred časom zdela "izguba časa", namerava zdaj na mejo z Belorusijo postaviti 30 kilometrov žičnate ograje pri kraju Druskininkai v bližini tromeje med Belorusijo, Litvo in Poljsko. Postavitev je ocenjena na 15 milijonov evrov. Nekdanji državi Sovjetske zveze si delita 678 kilometrov meje.

Ingrida Šimonyte je očitno spremenila mnenje po tem, ko je država v zadnjih tednih pod večjim pritiskom prihoda prebežnikov. Pretekli petek, ko je mejo prestopilo 150 prebežnikov, je Litva, ki je hkrati tudi zunanja meja EU-ja, razglasila izredne razmere.

Večji prihod prebežnikov se je zgodil po odločitvi beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Ta je v odziv na sankcije, ki jih je proti režimu v Minsku sprejel EU, v Evropo dovolil večjemu številu prebežnikov. "Nikogar ne bomo ustavljali," je dejal Lukašenko.

Litovska vlada trdi, da je v prvi polovici leta potrdila 1300 nedovoljenih prečkanj meje v primerjavi z 81 leta 2020.

Sorodna novica Belorusija zaradi domnevnega tihotapljenja orožja zaprla mejo z Ukrajino

Šimonyte: Belorusija želi destabilizirati državo

"Dejanje ocenjujemo kot agresijo, ki ni usmerjena proti Litvi, temveč proti celotni Evropski uniji," je dejala premierka, ki meni, da želi Belorusija "destabilizirati državo".

Visoki litovski politiki so Lukašenka obtožili, da sam ustvarja povečanje števila prebežnikov, med drugim z okrepitvijo letalskih povezav z Afganistanom. Večina prebežnikov, ki prečka litovsko mejo, tako prihaja iz že omenjenega Afganistana, Iraka in Sirije.

V sredo je bil v Litvi na obisku predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je Litvi obljubil podporo EU-ja. "Litovske meje so evropske meje," je dejal in napovedal, da bo to vprašanje prihodnji teden odprl na srečanju z iraškim premierjem Mustafo al Kadimijem.

Lukašenkova napoved glede migracij je odziv na niz sankcij, ki jih je do zdaj zaradi lanskih spornih predsedniških volitev, zatiranja protestov in pridržanja številnih političnih nasprotnikov proti režimu v Minsku sprejel EU.

Beloruski predsednik je obenem napovedal, da ne bo več dovoljeval prečkanja blaga na poti do Rusije in Kitajske. "Naj dostavljajo svoje blago čez Finsko ali pa gredo prek Ukrajine," je bil jasen Lukašenko.

Litva namešča ograje na mejo z Belorusijo