Macron in Scholz po srečanju nista želela dajati izjav za novinarje. Foto: Reuters
Macron in Scholz po srečanju nista želela dajati izjav za novinarje. Foto: Reuters

Delovno kosilo, ki ga je gostil Macron, je po mnenju analitikov pomenil poskus izboljšanja odnosov med ključnima evropskima zaveznicama in znova zagnati francosko-nemški motor, saj so v zadnjem obdobju odnose med državama zaznamovale razlike v stališčih. Voditelja po srečanju nista dajala izjav novinarjem, se je pa pozneje Scholz oglasil prek Twitterja, iz Elizejske palače pa so poslali sporočilo za javnost.

"Imela sva dober in pomemben pogovor o oskrbi Evrope z energijo, naraščanju cen in skupnih oboroževalnih projektih. Nemčija in Francija stojita tesno skupaj in se lotevata izzivov," je po srečanju tvitnil Scholz. V nemški delegaciji so še dodali, da je bilo srečanje intenzivno in partnersko, pri čemer imata voditelja enako mnenje glede glavnih usmeritev.

Iz Elizejske palače so sporočili, da je bil pogovor konstruktiven in je vodil v oblikovanje delovnih skupin za področja energije, obrambe in inovacij.

Še pred srečanjem je tiskovni predstavnik francoske vlade Olivier Veran skušal zmanjšati pomen napetosti in dejal, da je francosko-nemški par vedno znal premagati težave, ki se občasno pojavijo. "Današnje srečanje je znak, da to prijateljstvo ostaja živo," je pojasnil Veran.

Srečanje v Parizu je bilo sklicano na hitro, potem ko je Macron prejšnji teden odpovedal skupno sejo vlad obeh držav, po poročanju nekaterih virov zaradi različnih stališč do vprašanj energetike in obrambe. V Berlinu so odpoved skupne seje pojasnili s potrebo po dodatni uskladitvi glede nekaterih dvostranskih vprašanj, v Elizejski palači pa so poudarili, da odpoved srečanja ne govori nič o stanju francosko-nemških odnosov.

Prav danes bi se morali sestati vladi obeh držav, a so srečanje prestavili na januar.
Prav danes bi se morali sestati vladi obeh držav, a so srečanje prestavili na januar. "Zamuda nikakor ne odraža trenutnega stanja francosko-nemških odnosov," so glede preložitve sporočili iz Elizejske palače. Foto: Reuters

Razhajanja glede obrambe in energetike

A odprtih vprašanj med državama je več, saj v Parizu niso zadovoljni z ravnanjem Nemčije v energetski krizi, poleg tega jih je zmotil tudi nemški načrt o vzpostavitvi evropske zračne obrambe s še 14 državami, med katerimi ni Francije.

Francija, ki skupaj z Italijo razvija projekt zračne obrambe Mamba, je ESSI obsodila in kritizirala "oboroževalno tekmo" na celini. Točka spora med državama je tudi izdelava nove generacije evropskih bojnih letal, pri čemer bi lahko vodilno vlogo prevzel tudi konkurenčni britanski projekt Tempest.

Razhajanja so bila očitna na vrhu Evropske unije prejšnji teden, ko je Macron posvaril pred izolacijo Nemčije, ki nasprotuje cenovni kapici na plin in je obenem pripravila 200 milijard evrov vreden načrt pomoči podjetjem in gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Glede tega ukrepa po poročanju Reutersa niso vnaprej obvestili Francije, kar je nenavadna praksa, saj lahko tako visok znesek močno vpliva na trge.

Tudi pri pripravi današnjega obiska ni šlo brez zapletov. Nemška stran je namreč sprva napovedala, da bosta imela voditelja skupno izjavo, nato pa so v Parizu sporočili, da novinarska konferenca ni predvidena.

"Voditelja bosta nadaljevala pogovore o zadevah s področij obrambe, gospodarstva in energetike s ciljem okrepiti francosko-nemško sodelovanje," so pred srečanjem sporočili iz Elizejske palače.

Scholz je na začetku oktobra Macrona sprejel v Berlinu. Foto: Reuters
Scholz je na začetku oktobra Macrona sprejel v Berlinu. Foto: Reuters

Neimenovan vir blizu francoskemu predsedniku je sicer za francosko tiskovno agencijo AFP zatrdil, da spori med državama, ki imata pogosto različne interese, niso nič neobičajnega.

Strokovnjak za nemško politiko na francoskem miselnem vozlišču Institut Montaigne Alexandre Robinet-Borgomano pa je dejal, da francosko-nemški odnos pogosto zaznamujejo obdobja hladu in napetosti, ki pa jim kmalu sledi otoplitev.

Na zadnjem vrhu voditeljev Evropske unije sta voditelja sicer pokazala pripravljenost na okrepitev dvostranskih odnosov, pri čemer je Macron dejal, da je to srečanje omogočilo razjasnitev številnih stvari in da je popolnoma normalno, da nimata vedno enakih stališč.

Francija v gradnjo plinovoda s Španijo in Portugalsko

Na zadnjem vrhu Sveta EU-ja je francoski predsednik Macron napovedal gradnjo plinovoda in vodikovoda med Barcelono in Marseillem skupaj s Španijo in Portugalsko. S tem so pokopali idejo o plinovodu Midcat, ki bi Španijo in Francijo povezal pod Pireneji in od katerega si je energijo obetala tudi Nemčija.

Macron in Scholz gladila odnose med Parizom in Berlinom