Macron bo kot prvi francoski predsednik uradno obiskal Hrvaško. Foto: EPA
Macron bo kot prvi francoski predsednik uradno obiskal Hrvaško. Foto: EPA

Macron je prvi francoski predsednik, ki bo uradno obiskal Hrvaško od njene osamosvojitve. Obisk je začel z delovno večerjo z gostiteljem, hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

V četrtek bo Macron ob najvišjih časteh sprejet pri hrvaškem predsedniku Zoranu Milanoviću, nato pa bo položil venec pred hrvaškim spomenikom domovini. Sledil bo osrednji del obiska na sedežu hrvaške vlade.

Macron bo podprl vstop Hrvaške v schengensko območje

V Elizejski palači so napovedali, da bo Macron na srečanju s Plenkovićem poskušal dati zagon dosedanjim francosko-hrvaškim odnosom, predvsem na gospodarski ravni. Obenem bo podprl hrvaško zahtevo za vstop v schengensko območje ter se pozitivno izrazil o prizadevanjih hrvaške za prevzem evra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron in Plenković bosta podpisala sporazum o poglobljenem strateškem sodelovanju, ki bo razširil podoben sporazum, ki sta ga državi podpisali leta 2010. Hrvaška bo postala privilegirana partnerica Francije, ko gre za politični dialog, varnostna vprašanja in skupne projekte na jugovzhodu Evrope, je napovedal vir z vrha hrvaške vlade. Del sporazuma je tudi krepitev sodelovanja v gospodarstvu, javni upravi, izobraževanju, znanosti in kulturi.

Hrvaška bo dala milijardo evrov za 12 rabljenih lovcev

Sporazum bo zajel tudi krepitev sodelovanja na vojaškem področju, v okviru katerega bo Hrvaška kupila 12 rabljenih francoskih lovcev rafale. Približno milijardo evrov vredno pogodbo o nakupu letal bosta v četrtek podpisala ministra za obrambo Francije in Hrvaške, Florence Parly in Mario Banožić. Prva francoska letala naj bi na Hrvaško prispela leta 2024. V uradu francoskega predsednika so poudarili, da ne gre zgolj za trgovinsko pogodbo, temveč tudi za krepitev strateškega sodelovanja med državama.

Na sedežu hrvaške vlade so poudarili, da se Macronov obisk ujema s strateškimi hrvaškimi cilji v letu 2022. Poleg nakupa letal gre za hrvaška prizadevanja za vstop v območji schengna in evra. Kot so poudarili, pričakujejo, da bo postopek za politično odločitev o pridružitvi Hrvaške schengenskemu območju stekel decembra med slovenskim predsedovanjem Svetu EU-ja, formalna potrditev pa v času francoskega predsedovanja v prvi polovici leta 2022. V Zagrebu napovedujejo, da bodo s 1. januarjem 2023 izpolnili vse kriterije za uvedbo evra.

Macron bo obisk sklenil s slovesnim kosilom, na katero so gostitelji povabili številne ljudi, ki so prispevali razvoju hrvaško-francoskih odnosov. Poleg gospodarstvenikov, znanstvenikov in kulturnikov so med povabljenci tudi nekdanji nogometaš Josip Skoblar in nogometni trener Miroslav Blažević, pevka Tereza Kesovija in drugi.

Macron bo iz Zagreba odšel v Rim, na obisk v Italijo in Vatikan. V četrtek bo v Rimu z italijanskim premierjem Mariem Draghijem podpisal t. i. kvirinalsko pogodbo, s katero želijo dolgoročno stabilizirati odnose med državama, po vzoru francosko-nemških odnosov, so še napovedali iz Macronovega urada. V petek se bo francoski predsednik srečal tudi s papežem Frančiškom.