Srečanje predsednikov Rusije in Francije. Foto: Reuters
Srečanje predsednikov Rusije in Francije. Foto: Reuters

Macron je Putina sprejel v svoji sredozemski rezidenci Fort Bregancon in izrazil upanje, da se bo udeležil vrha z voditelji Ukrajine, Rusije in Nemčije, t. i. normandijske četverice, v "prihodnjih nekaj tednih", da bi skušali končati ukrajinski konflikt, ki traja že pet let in je zahteval že okoli 13.000 življenj.

Putin je glede vprašanja Ukrajine izrazil "previdni optimizem" in se zavzel za normalizacijo odnosov med Evropsko unijo in Rusijo.

Evropska unija je proti Rusiji uvedla vrsto sankcij, potem ko si je Moskva leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim. Sledla je vojna med proruskimi separatisti in vladnimi silami na vzhodu Ukrajine.

Macron je Putinu dejal, da je treba rešiti vprašanje Ukrajine, glede katerega se EU in Rusija ne strinjata. Prepričan je, da je treba še naprej ohranjati pritisk in energijo za rešitev tega vprašanja.

Putin je pred srečanjem napovedal, da bo z Macronom govoril o svojih pogovorih z novim ukrajinskim predsednikom. Zelenski je izrazil pripravljenost na pogovor s Putinom na štiri oči, v preteklih tednih pa sta se pogovarjala po telefonu.

Macron je Putinu razkazal rezidenco Fort Bragancon. Foto: Reuters
Macron je Putinu razkazal rezidenco Fort Bragancon. Foto: Reuters

Rusija bi se vrnila v G7

Srečanje Putina in Macrona je namenjeno tudi pripravam na vrh skupine sedmih najbolj razvitih držav (G7), ki ga bo konec prihodnjega tedna Macron gostil v Biarritzu. Rusija je bila do izbruha ukrajinske krize del te skupine, a so jo potem druge izključile.

Putin je danes pri Macronu dejal, da "ne bi zavrnil" ponovnega povabila v to skupino. "Kakršni koli stiki z našimi partnerji so vedno koristni," je dodal Putin.

Zavzel se je tudi za normalizacijo odnosov med EU-jem in Rusijo, prek katere bi Rusija in Francija "lahko dosegli še veliko več", zlasti na gospodarskem področju, je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Macron je v povezavi s tem dejal, da je seveda treba prej razrešiti vprašanje ukrajinske krize. Meni pa, da bi več medsebojnega zaupanja lahko pomagalo tudi pri razreševanju številnih nesporazumov, ki so se nabrali med stranema v zadnjem desetletju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Putin ne bo dovolil ruskih rumenih jopičev

Na novinarsko vprašanje je Putin komentiral tudi proteste v Moskvi, ki so izbruhnili zaradi izključitve opozicijskih kandidatov z volitev v mestni svet. Kot je dejal, bo na vsak način skušal preprečiti, da bi se tudi v Moskvi zgodili "rumeni jopiči".

Protesti gibanja rumenih jopičev so pretresali francosko prestolnico in celotno Francijo od konca lanskega leta. "Česa takega si v ruski prestolnici ne želimo. Naredili bomo vse, da položaj ostane v okviru zakona," je dejal Putin, ki je sicer deležen mednarodnih kritik, da je preoster do opozicije in protestnikov. Policija jih je v več tednih namreč prijela okoli 3.000.