Trije voditelji naj bi se znova sestali v začetku poletja. Foto: Reuters
Trije voditelji naj bi se znova sestali v začetku poletja. Foto: Reuters

"Še naprej bomo podpirali Ukrajino in njene ljudi, dokler bo to potrebno," je dejal Macron in dodal, da Pariz, Berlin in Varšava nikoli niso in ne bodo spodbujali dodatne eskalacije konflikta v Ukrajini.

"Naredili bomo vse, kar bo potrebno in dokler bo potrebno, da Rusija ne bo zmagala v tej vojni," je dejal Macron. "Ta odločenost je neomajna in pomeni našo enotnost," je še dodal.

Pred tem je francoski predsednik v četrtek na televiziji ponovno izjavil, da bi morali evropski voditelji v okviru odvračanja Rusije pustiti odprte vse možnosti, vključno z možnostjo napotitve bojnih enot v Ukrajino. Nemški kancler Olaf Scholz in številni drugi zahodni voditelji so sicer to možnost v preteklosti že zavrnili.

"Vsi trije resno mislimo s podporo Ukrajini," je po pogovorih z Macronom in poljskim premierjem Donaldom Tuskom poudaril nemški kancler. Po njegovih besedah sta solidarnost in skupno ukrepanje nepogrešljiva za obrambo miru ter svobode v Evropi. "Bolj kot kdaj koli prej je naša enotnost naša moč. In naše tri države, Nemčija, Poljska in Francija, imajo pri tem posebno odgovornost," je ocenil.

Scholz je ob tem Kijevu obljubil, da se podpora Zahoda ne bo zmanjšala. Napovedal je vzpostavitev koalicije za dobavo orožja dolgega dosega, evropske zaveznice pa je pozval, naj orožje za Ukrajino kupujejo po celotnem svetovnem trgu. Obljubil je tudi, da bodo evropske države pri nadaljnjih nakupih orožja uporabile zamrznjeno rusko premoženje.

Da je treba Ukrajini pomoč zagotoviti čim prej, je menil tudi Tusk. "Želimo porabiti naš denar, želimo pomagati na vse možne načine, hic et nunc," je dejal.

Evropa postaja ključna v podpori Kijevu

Evropska podpora Ukrajini v vojni proti Rusiji postaja vse bolj ključna, potem ko ameriški predsednik Joe Biden v kongresu ni dobil podpore za obsežen sveženj pomoči Kijevu, pri čemer je Washington zdaj osredotočen še na vojno v Gazi.

Višji svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je za Reuters povedal, da "neodločnost in neusklajeno delovanje" med zavezniki Kijeva vodi v "hude posledice". "Rusija je začela postajati predrzna in začela verjeti, da lahko kvantitativno stisne Ukrajino," je dejal. "Ukrajina pa se spopada s hudim pomanjkanjem določenih virov, predvsem granat, in delno izgublja pobudo," je pojasnil.

Francija, Nemčija in Poljska sicer tvorijo t. i. weimarski trikotnik, ustanovljen leta 1991. Današnje srečanje je prvo na najvišji ravni med tremi državami po juniju lani, ko so se v Parizu srečali Macron, Scholz in poljski predsednik Andrzej Duda.

Macron, Scholz in Tusk o pomoči Ukrajini