"Namen tega inštituta za primerjalno pravo bo, da nas ne bodo imeli za norca," je po srečanju povedal Szijjarto.

Poljski zunanji minister Zbigniew Rau (levo) in madžarski zunanji minister Peter Szijjarto na novinarski konferenci v Budimpešti. Foto: EPA
Poljski zunanji minister Zbigniew Rau (levo) in madžarski zunanji minister Peter Szijjarto na novinarski konferenci v Budimpešti. Foto: EPA

Dvojni standardi za Poljsko in Madžarsko: Politična razprava ne more zamenjati pravne
Inštitut bo ocenjeval, ali države članice spoštujejo vladavino prava, da bi se izognili "dvojnim standardom", ki po njegovih besedah veljajo za Poljsko in Madžarsko. Združeval bo "potrebno pravno gotovost, osnove in znanje proti zatiranju mnenj s strani liberalne ideologije". Rau je medtem povedal, da bo novi inštitut spodbujal razpravo in transparentnost v EU-ju. "Politična razprava ne more zamenjati pravne razprave," je dejal poljski zunanji minister.

Prvo poročilo o vladavini prava v članicah EU-ja: verjetno politična izjava
Vzpostavitev novega inštituta sta zunanja ministra Poljske in Madžarske napovedala pred objavo prvega poročila o pregledu vladavine prava v vseh članicah EU-ja, ki je v bistvu odziv Evropske komisije na zastoj v procesu po 7. členu pogodbe EU-ja. Ta proces je Unija zaradi očitanih kršitev vladavine prava sprožila proti Poljski in Madžarski. Szijjarto je v Budimpešti dejal, da bo to poročilo verjetno politična izjava, in ne dobro utemeljena ocena stanja na področju vladavine prava.

Poljska in Madžarska nasprotujeta migracijskemu paktu
Vodja madžarske diplomacije je povedal tudi, da Poljska in Madžarska nasprotujeta novemu migracijskemu in azilnemu paktu, ki ga je Evropska komisija predstavila pretekli teden. Szijjarto je poudaril, da bo načrt spodbujal odhode migrantov proti Evropi. Zatrdil je, da pakt še vedno vsebuje obvezne kvote za premeščanje migrantov, kar je zanje "povsem nesprejemljivo".

Poljski zunanji minister pa je dejal, da pakt priseljencem in državam onemogoča svobodo izbire. Načrt je treba po njegovih besedah na novo premisliti in o njem opraviti temeljitejšo razpravo.