Madžarski obmejni policisti med pregledovanjem avtomobilov na mejnem prehodu Hegyeshalom z Avstrijo med prvim valom epidemije. Foto: EPA
Madžarski obmejni policisti med pregledovanjem avtomobilov na mejnem prehodu Hegyeshalom z Avstrijo med prvim valom epidemije. Foto: EPA

Vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas je pojasnil, da so madžarski zdravstveni strokovnjaki 154 držav razdelili v tri kategorije glede na število okuženih z novim koronavirusom in epidemiološke smernice – v zeleni skupini so najvarnejše, v rdeči najbolj nevarne, v rumeni pa tiste vmes.

"Poskrbeti moramo za svojo varnost, tako da virus ne bo prišel k nam iz tujine. Raven aktivnih primerov okužb doma pada in želimo, da tako tudi ostane," je povedal Gulyas. Vstop iz držav na zelenem seznamu, med katerimi je tudi Slovenija, ostaja neomejen.

Madžarska je popolnoma prepovedala vstop državljanom držav celotne Afrike in Azije, razen Kitajske in Japonske. Med evropskimi državami na rdečem seznamu so Albanija, BiH, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora, Ukrajina in Belorusija.

14-dnevna karantena ali dva negativna testa za "rumene" države
Državljani t. i. rumenih držav – med njimi so ZDA, Velika Britanija, Rusija, Kitajska, Japonska, Srbija, Švedska, Norveška, Portugalska, Romunija in Bolgarija – bodo morali po prihodu na Madžarsko v 14-dnevno karanteno, razen če bodo v obdobju zadnjih petih dni dvakrat negativni na testu za koronavirus.

Madžarski državljani, ki se vračajo iz rdečih ali rumenih držav, se bodo morali ob prihodu testirati na okužbo s koronavirusom in oditi v obvezno 14-dnevno karanteno oz. imeti opravljena dva negativna testa v petih dneh.

Na Madžarskem počasnejše naraščanje okužb kot v sosedstvu
Na Madžarskem, ki ima okoli deset milijonov prebivalcev, so doslej potrdili okoli 4200 okužb s koronavirusom in okoli 600 smrti. Drugače od večine drugih držav v njenem sosedstvu dnevno število novih okužb tam trenutno narašča manj intenzivno, zadnji dan so po podatkih spletne strani Worldometers potrdili pet novih okužb.