Makedonski parlament je potrdil ustavne spremembe in preimenovanje države v Republika Severna Makedonija. Foto: Reuters
Makedonski parlament je potrdil ustavne spremembe in preimenovanje države v Republika Severna Makedonija. Foto: Reuters

Parlament je najprej v tretjem in zadnjem branju z 81 glasovi sprejel štiri ustavna dopolnila, nato pa sprejel in razglasil še ustavni zakon, poroča makedonska televizija Telma. Makedonski parlament ima 120 sedežev.

Pred tem je vlada sporočila, da si je zagotovila podporo osmih poslancev glavne opozicijske VMRO-DPMNE, intudi, da je dosegla dogovor z albansko opozicijsko stranko Besa, ki je zahtevala dopolnila. Drugi poslanci VMRO-DPMNE-ja, ki dogovora z Grčijo ne podpirajo, se zasedanja niso udeležili.

Spremembo ustave je predvideval junija lani doseženi dogovor med Skopjem in Atenami o imenu države. Prespanski dogovor, ki naj bi Makedoniji po desetletjih grške zapore tlakoval pot v Evropsko unijo in Nato, mora ratificirati tudi grški parlament.

Grški premier Aleksis Cipras, Evropska unija in Nato so Skopju že čestitali ob spremembi ustave.

Pred glasovanjem v grškem parlamentu na vidiku težave

Cipras je napovedal, da bodo po uradni seznanitvi Skopja v parlament vložili predlog za ratifikacijo prespanskega sporazuma, "kmalu" pa naj bi glasovali tudi o protokolu, ki bo omogočil članstvo v Natu in EU-ju.

Za ratifikacijo sporazuma v grškem parlamentu je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev v 300-članskem parlamentu. Vendar pa ima Ciprasova vlada v parlamentu tesno večino 152 poslancev, od katerih jih je 145 iz njegove leve stranke Siriza, sedem pa iz desne nacionalistične koalicijske stranke Neodvisni Grki (Anel), ki sporazuma ne podpira. V primeru vložitve sporazuma v parlamentarni postopek je njen vodja Panos Kamenos napovedal, da ga ne bodo podprli, grozil pa je tudi z izstopom stranke iz vlade, kar bi lahko sprožilo predčasne volitve.

MZZ: Zgodovinski dosežek za vso regijo

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je pozdravilo glasovanje v makedonskem sobranju in ga označilo kot odločitev za dobro in napredek države.

"Gre za dosežek, ki je zgodovinskega pomena ne le za makedonsko-grške odnose, temveč tudi za celotno regijo. Verjamemo, da bo današnjemu glasovanju, v skladu z dogovorom, v najkrajšem času sledila tudi potrditev na strani Grčije," so zapisali pri MZZ-ju.

Izrazili so tudi pričakovanje po napredku pri vključevanju Makedonije v EU in Nato in poudarili, da je slovensko veleposlaništvo v Skopju za obdobje 2019‒2020 prevzelo vlogo kontaktnega veleposlaništva vse Unije.