Berlusconi in Meloni sta skupaj delovala v vladi. Foto: Reuters
Berlusconi in Meloni sta skupaj delovala v vladi. Foto: Reuters

V Italiji se vrstijo odzivi po smrti Silvia Berlusconija, ki mu bodo v sredo pripravili državni pogreb v milanski katedrali.

Giorgia Meloni je v videosporočilu na Twitterju poudarila, da je bil Berlusconi predvsem borec, ki se ni nikoli bal braniti svojih prepričanj, in da je bil zaradi tega poguma in odločenosti "ena najvplivnejših osebnosti v zgodovini Italije". Pozdravila je tudi vse njegove preboje v svetu politike, komunikacij in poslovanja.

"Z njim se je Italija naučila, da si nikoli ni treba postavljati omejitev. Naučila se je, da ni treba nikoli obupati. Z njim smo se borili, zmagali in izgubili številne bitke. Tudi zaradi njega bomo dosegli cilje, ki smo si jih zastavili skupaj. Zbogom, Silvio," je še dejala o pokojnem dolgoletnem voditelju stranke Naprej, Italija, ki sodeluje v njeni vladi.

"Velikanska bolečina. Preprosto hvala, predsednik, hvala, Silvio", pa je tvitnil zunanji minister Antonio Tajani, ki je bil Berlusconijeva desna roka in je zaradi njegove smrti danes skrajšal obisk v ZDA. Izpostavil je še, da ima stranka Naprej Italija po smrti svojega edinega voditelja dolžnost, da gre naprej po njegovi poti, čeprav je ranjena.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella ga je v izjavi označil za velikega političnega voditelja, ki je "zaznamoval zgodovino države in vplival na paradigme, običaje in jezik".

Sorodna novica Umrl je nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi

Demokrati preložili srečanje

Poklonili so se mu tudi politični nasprotniki. Vodja glavne opozicijske levosredinske Demokratske stranke Elly Schlein je dejala, da se je z njegovo smrtjo končalo neko obdobje.

"Vedno smo bili nasprotniki, vendar ostaja veliko spoštovanje do vodilne osebnosti v zgodovini in političnem življenju države," je dejala v Nazarenu, kjer naj bi bilo danes srečanje nacionalnega vodstva Demokratske stranke, a so se po njenih besedah v znak spoštovanja ob njegovi smrti odločili srečanje preložiti.

Tudi senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc iz te stranke ga je označila za vodilno osebnost Italije v zadnjih desetletjih. "Kontroverzni nasprotnik, v svetu priznana osebnost, je spremenil politiko in običaje," je tvitnila.

Vodja opozicijskega Gibanja petih zvezd in nekdanji premier Giuseppe Conte pa je dejal, da je "razplamtel in polariziral javno razpravo kot nihče drug, da pa je treba priznati, da mu nikoli ni manjkalo poguma, strasti ali vztrajnosti".

Papež Frančišek je njegovi družini poslal sožalno brzojavko, v kateri ga je označil za protagonista italijanskega političnega življenja, ki je "z energičnim temperamentom opravljal javne naloge".

Nogometni klub AC Milan, katerega lastnik je bil več kot 30 let med letoma 1986–2017, pa se mu je zahvalil za vse in sporočil, da bo vedno ostal z njimi in da so globoko užaloščeni.

Na zasebni televiziji Canale 5, glavni televizijski postaji Berlusconijeve skupni Mediaset, so voditelji v solzah objavili vest o smrtni medijskega mogotca. "To je najhujša stvar, ki se je lahko danes zgodila," je z jokajočim glasom dejala voditeljica Federica Panicucci.

Sorodna novica Prodajalec sanj

Putin občudoval Berlusconijevo modrost

Tudi iz sveta se vrstijo odzivi.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju izrazila žalost ob Berlusconijevi smrti. "Italijo je vodil v obdobju politične tranzicije in vse od tedaj oblikoval svojo ljubljeno državo," je zapisala.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola pa je nekdanjega evropskega poslanca označila za borca, ki je vodil desno sredino in bil politični protagonist v Italiji in Evropi več generacij. "Hvala, Silvio," je dodala.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Berlusconija opisal kot dragocenega in pravega prijatelja ter pohvalil njegovo "neverjetno vitalnost, optimizem in smisel za humor".

Poudaril je, da je občudoval Berlusconijevo modrost in sposobnost sprejemanja pomembnih odločitev tudi v najtežjih razmerah. "Vedno je postavljal interese domovine nad vse drugo," je še dodal.

Berlusconi je v preteklosti veljal za tesnega prijatelja ruskega predsednika. Ob začetku ruske invazije v Ukrajino pa je dejal, da je zaradi Putinovega ravnanja razočaran. Kljub temu je februarja dvignil veliko prahu, ko je krivdo za vojno v Ukrajini pripisal ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu, češ da bi moral "nehati napadati avtonomni republiki v Donbasu".

Avstrijski kancler Karl Nehammer se je Berlusconiju poklonil kot osebnosti, ki je znatno oblikovala evropsko politiko. "Silvio Berlusconi je kot nekdanji predsednik italijanske vlade oblikoval politično krajino naše sosednje države in Evrope. V teh težkih urah iskreno sočustvujem z njegovimi sorodniki in italijanskim narodom," je zapisal na Twitterju.

Madžarski premier Viktor Orban je na Twitterju izjavil, da se je danes poslovil "veliki borec". Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je priznal, da ga je smrt Berlusconija globoko razžalostila in da sočustvuje z njegovo družino in prebivalci Italije. "Silvio je bil velik prijatelj Izraela in nam je vedno stal ob strani. Počivaj v miru, moj prijatelj," je še dodal.

Krajši poklon Berlusconiju je namenil tudi tiskovni predstavnik britanskega premierja Rihija Sunaka. Nekdanji britanski premier Tony Blair pa ga je označil za "sposobno in bistroumno osebo". "Vem, da je bil za številne sporen, a zame je bil vodja, ki se mi je zdel sposoben in zvest svoji besedi. Goreče je ščitil interese Italije, a vedno iskal praktične rešitve za težke težave," je dodal.

Mojca Širok po smrti nekdanjega italijanskega premierja Berlusconija

Pahor: Ohranili ga bomo v lepem spominu

Na smrt se je odzval tudi vodja SDS-a Janez Janša. "Silvio Berlusconi je bil ustanovitelj in vodja stranke Naprej Italija ter najdlje delujoči italijanski premier. Vedno je bil dober prijatelj. Sožalje izrekam njegovi družini in bližnjim," je zapisal na Twitterju.

Sožalje je izrekel tudi nekdanji predsednik Borut Pahor. Poudaril je, da sta ne glede na njune različne politične poglede postala dobra osebna prijatelja in da sta se pogosto slišala tudi po koncu premierskih mandatov. Pohvalil je tudi njegovo avtentičnost in smisel za humor.

"Italiji in družini Berlusconi izrekam iskreno sožalje ob smrti nekdanjega predsednika vlade. Posebej intenzivno sva sodelovala med letoma 2008 in 2011, tako v okviru bilateralnih odnosov kot EU. Sčasoma sva postala tudi dobra osebna prijatelja. Zaradi svoje avtentičnosti in smisla za humor mi je bil zelo pri srcu. Ohranil ga bom v lepem spominu," je na Twitterju zapisal Pahor.

Pojasnil pa je tudi ozadje dogajanja iz leta 2010, ko je Berlusconi kot predsednik italijanske vlade podpisal poseben dekret, s katerim je zagotovil manjkajoče državne prispevke za slovensko manjšino v vrednosti milijon evrov. Na ta dogodek je danes spomnil Primorski dnevnik.

Kot je zapisal Pahor, je po svoji izvolitvi za predsednika vlade na prošnjo slovenske manjšine prvič po telefonu poklical Berlusconija. "Prosil sem ga za razumevanje in pomoč. Rekel mi je: 'Dragi moj, tvojo fotografijo imam na zaslonu pred seboj. Če rečeš, da sem sicer starejši, a lepši od tebe, ugodim tvoji prošnji.' Jaz sem priznal, on pa je držal besedo," je pojasnil Pahor.

Umrl je Silvio Berlusconi