Milanović s svojimi izjavami večkrat razburja. Foto: EPA
Milanović s svojimi izjavami večkrat razburja. Foto: EPA

Predtem si je privoščil neprimeren komentar tudi ob 30. obletnici smrti srbske družine Zec, ki so jo na začetku 90. let zločinsko ubili pripadniki hrvaškega notranjega ministrstva.

Umor srbske družine Zec 7. decembra leta 1991 je še danes črni madež na zgodovini Hrvaške. Za zločin, v katerem so bili ubiti oče, mati in 12-letna deklica, le zato, ker so bili Srbi, nihče ni nikoli zakonsko odgovarjal.

Spominske slovesnosti na Sljemenu, kjer sta bili ubiti mati in hči, se je letos prvič udeležil tudi zagrebški župan Tomislav Tomašević. Na vprašanje, zakaj se je nikoli v 30 letih ni udeležil noben hrvaški predsednik vlade ali države, je trenutni predsednik Zoran Milanović odgovoril: "Družina Zec je bila povabljena v vlado, dobili so odškodnino. Kaj zdaj še hočejo?"

Milanović še meni, da za umor družine Zec ni kriva hrvaška država, temveč posamezniki, in da se je Hrvaška z odškodnino dovolj pokesala.

Potem se je obregnil še ob žrtve Srebrenice, ko je dejal, "da ni vsak genocid enak in da če se je v Srebrenici zgodil genocid, potem moramo najti drugo ime za zločine nacistov nad Judi v drugi svetovni vojni".

Izjava je izzvala ogorčenje v Sarajevu. Bošnjaški član predsedstva BiH-a Šefik Džaferović jo je označil za sramotno in nedopustno za vodjo neke države, Milanovića pa za brezupen primer. Hrvaške organizacije civilne družbe so Milanovićeve izjave ostro obsodile, češ da je predsednik očitno prešel na temno stran.