Morawiecki na vrhu višegrajske četverice v Budimpešti. Foto: Reuters
Morawiecki na vrhu višegrajske četverice v Budimpešti. Foto: Reuters

Odločitev ustavnega sodišča, da so nekatera določila in sodne odločitve EU-ja v nasprotju s poljsko ustavo, je bila danes objavljena v uradnem listu, s čimer je postala pravno veljavna.

Zaradi odločitve, ki pod vprašaj postavlja načelo primarnosti prava Evropske unije, se je poglobil spor med Brusljem in Varšavo. Pojavila so se tudi ugibanja o možnosti, da Poljska zapusti Unijo. Primarnost evropskega prava pomeni, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU-ja in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo in da je to eden od temeljev evropske integracije.

V nedeljo je v podporo članstvu v EU-ju na ulicah poljskih mest protestiralo več kot 100.000 Poljakov. Na demonstracijah v Varšavi je Donald Tusk, nekdanji vodja Evropskega sveta in zdaj vodja največje opozicijske stranke Civilna platforma, dejal, da vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) ogroža prihodnost Poljske v Evropi.

"Naša draga opozicija poskuša namigovati, da želimo z izstopom iz EU-ja oslabiti Unijo," se je odzval premier Morawiecki. "To očitno niso le lažne novice, ampak nekaj hujšega – to je laž, njen cilj pa je oslabiti Unijo," je dejal na vrhu t. i. višegrajske četverice v Budimpešti.

Sorodna novica Tisoči Poljakov na ulicah mest: Mi smo Evropa

Vladajoča stranka PiS trdi, da je Evropska unija prekoračila svoja pooblastila pri poskusu ustavitve pravosodnih reform na Poljskem. Bruselj trdi, da poljske reforme spodkopavajo neodvisnost sodišč.

"Bruselj bi se moral osredotočiti na varnost, ustavitev terorizma in gospodarsko sodelovanje z drugimi državami," je v Budimpešti še komentiral Morawiecki.

Dolgoletni spor med Brusljem in Varšavo

Poljsko ustavno sodišče je o zadevi odločalo na pobudo vlade. PiS že več let izvaja reforme v pravosodju, s katerimi po oceni kritikov postavlja pod vprašaj njegovo neodvisnost. Ena izmed takšnih reform je ustanovitev pravosodnega disciplinskega sveta, ki lahko suspendira sodnike, člane pa imenuje parlament.

Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in konec zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Sodišče Evropske unije (ECJ) na drugi strani meni, da v primeru disciplinskega senata lahko gre za spodkopavanje vladavine prava. Končno odločitev so prepustili poljskim sodiščem.