Moški je s srebrnim vozilom namerno zapeljal v množico ljudi. Foto: Reuters
Moški je s srebrnim vozilom namerno zapeljal v množico ljudi. Foto: Reuters

Incident je šokiral Nemce, ki se še dobro spominjajo napada s strelnim orožjem prejšnji teden v mestu Hanau, ki je vzel enajst življenj.

Preiskava dogodka v Volkmarsnu še poteka. V bolnišnici se še zdravi 35 ljudi, 17 so jih že odpustili. Nagib za dejanje 29-letnika, ki je s srebrnim mercedesom zapeljal med povorko, še ni znan. Nemški mediji poročajo, da moški, ki so ga aretirali zaradi poskusa umora in prihaja iz okolice kraja, v ponedeljek ni bil v primernem stanju, da bi ga lahko zaslišali. Tudi sam je namreč utrpel poškodbo glave.

"Do zdaj nismo našli nobenih podatkov, da bi šlo za politično motivirano dejanje. Menimo pa, da je šlo za naklepno dejanje, verjetno je imelo veliko vlogo psihično stanje storilca," so dejali preiskovalci, ki niso potrdili navedb nekaterih nemških medijev, da je bil moški v času vožnje pod vplivom alkohola in mamil.

Po deželi Hessen so po dogodku okrepili policijsko prisotnost in odpovedali vse preostale ponedeljkove pustne povorke.

Pred trkom dodal plin

Neki očividec je po dogodku povedal, da je avto zapeljal 30 metrov v množico, preden se je ustavil. Voznik naj bi med vožnjo dodajal plin. Voznik je zapeljal mimo zapore ter nato z vso hitrostjo zapeljal v množico. Vtis je bil, da naj bi ciljal predvsem na otroke. Policija tovrstnih navedb ni potrdila.

Po poročanju časopisa Bild naj bi razjarjeni očividci na kraju dogodka z dvignjenimi pestmi šli nad voznika, ki ga je morala policija zaradi tega zaščititi.

Volkmarsen je majhno mesto z okoli 6.800 prebivalci in je približno 30 kilometrov oddaljeno od Kassla.

Po navedbah krajevnih gasilcev se je že v nedeljo med pustno prireditvijo v eni izmed dvoran v kraju Volkmarsen zgodil pripetljaj. Zaradi sprožitve alarma za požar so morali izprazniti ter pregledati dvorano, a vzroka za sprožitev alarma niso ugotovili, so na Facebooku objavili gasilci. Po krajši prekinitvi se je nedeljska prireditev nadaljevala. Ali obstaja povezava med obema dogodkoma, še ni znano.