Foto: EPA
Foto: EPA

Znanstveniki s Kraljevega kolidža v Londonu so v sodelovanju z univerzo v Suffolku prišli do "presenetljivega" odkritja po odvzemu vzorcev iz 15 lokacij po Suffolku, poroča AFP.

"Ali je vsebnost kokaina v vodnih živalih stvar samo Suffolka ali gre za bolj razmahnjen pojav v Veliki Britaniji in tujini, je stvar nadaljnjih raziskav," je povedal Nic Bury iz Univerze v Suffolku.

Raziskava, objavljena v reviji Environment International, je proučila ravni različnih "mikroonesnaževalcev" v sladkovodnih kozicah.

"Kokain smo našli v vseh testiranih vzorcih zbranih kozic, bile pa so tudi sledi drugih prepovedanih mamil, kot je ketamin, in prepovedanih pesticidov," navaja študija.

Vse večja težava

Vodja raziskave Thomas Miller s Kraljevega kolidža je povedal, da so bile "koncentracije nizke", da pa vseeno lahko predstavljajo določeno tveganje za živali.

Onesnaženje vodnih zalog z mamili in zdravili postaja vse večja težava, pri čemer pridejo v sistem ostanki tako mamil, ki se jih uporabljajo v rekreativne namene, kot insekticidov.

Soavtor raziskave Leon Barron je reden pojav prepovedanih mamil v morskih in sladkovodnih živalih označil za presenetljivega. "Kaj takega bi pričakovali na urbanih območjih, kot je London, ne pa v manjših in ruralnejših okoliših," je dejal.