Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 4. maja najavila začetek donatorskega maratona. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 4. maja najavila začetek donatorskega maratona. Foto: EPA

Ta znesek vključuje 4,9 milijarde evrov, ki sta jih obljubila Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska komisija, ter 485 milijonov evrov, ki so jih obljubile države članice EU-ja.

Skupaj je tako v okviru mednarodnega donatorskega maratona, ki ga je 4. maja v sodelovanju z mednarodnimi partnerji začela komisija, za razvoj in distribucijo cepiva proti novemu koronavirusu obljubljenih 15,9 milijarde evrov.

Donatorski maraton je "ganljiv in oprijemljiv trenutek enotnosti med državljani, vladami, filantropi, zdravstvenimi organizacijami in poslovneži", je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se je zahvalila vsem, ki so obljubili svoj prispevek.

Vrha so se udeležili predstavniki 40 vlad, ki so se zavezale, da bodo zagotovile dostop do cepiva in pomoč pri obnovi skupnosti, ki jih je pandemija močno prizadela. Kot vrhunec svetovne solidarnosti se je vrh zavezal za proizvodnjo več kot 250 milijonov odmerkov cepiva za države s srednjim in nižjim dohodkom.

Sredstva bodo namenjena za podporo posebej ranljivim državam, je ob začetku današnje konference napovedala von der Leynova. Vsi na svetu morajo imeti dostop do testov, pa tudi do zdravil in cepiv, ko bodo na voljo, ne glede na to, kje živijo ali od kod prihajajo, je poudarila.

Zbiranje denarja za razvoj cepiva proti koronavirusu

Na večernem koncertu Shakira, Justin Biber, Miley Cyrus, Coldplay ...
K zbiranju denarja želi s posebnim večernim koncertom, ki ga bo povezoval filmski igralec Dwayne Johnson, bolj znan po vzdevku The Rock, prispevati tudi cela vrsta svetovnih zvezd.

Nastopili bodo Shakira, Justin Biber, Miley Cyrus, Usher, Jennifer Hudson, Coldplay in številni drugi. Koncert, ki se bo začel ob 20. uri, bodo prenašale številne svetovne televizijske mreže, spremljati pa ga bo mogoče tudi po svetovnem spletu.