Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Avstrija je zavrnila pobudo Hrvaške, da bi namesto opozoril pred potovanjem po celotni državi ukrep uvedli le za določene predele Hrvaške. "O tej možnosti smo razpravljali, vendar pa smo se po pogovoru s strokovnjaki z ministrstva za zdravje, urada zveznega kanclerja in ministrstva za zunanje zadeve odločili, da izdamo opozorilo za celotno Hrvaško," je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi avstrijskega ministrstva za zunanje zadeve.

Sorodna novica Potniki iz Hrvaške v Avstrijo le z negativnim izvidom testa na covid-19

Razlog za odločitev je bilo to, da Avstrijci obiskujejo Hrvaško večinoma z mobilnimi avtodomi, kar pomeni, da se selijo po državi in niso nastanjeni le na enem mestu.

Dunaj se je sicer odločil, da bo zaradi nadzora potnikov na južno in vzhodno mejo države napotil dodatnih 1300 pripadnikov varnostnih sil. Dodatnih 500 policistov in 800 vojakov bo preverjalo, ali potniki prihajajo iz držav z visokim tveganjem okužb, pomagali bodo zdravstvenim delavcem pri testiranjih ter odrejali karanteno, je dejal notranji minister Karl Nehammer. Nadzor na meji bodo po njegovih besedah okrepili predvsem na Koroškem in Tirolskem.

Vlada je tudi izdala opozorilo pred potovanji na španske sredozemske otoke, kot sta Majorka in Ibiza, pred tem pa je že odsvetovala potovanje v kopenski del Španije.

Za vstop iz Hrvaške obvezen negativni test

Avstrija je izdala rdeče opozorilo svojim državljanom za Hrvaško v ponedeljek. To pomeni, da morajo vsi, ki se vračajo iz Hrvaške v Avstrijo, imeti s seboj negativni test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Tisti, ki testa niso opravili, imajo na voljo 48 ur, do rezultatov pa morajo biti v karanteni.

Z novim ukrepom je Avstrija izenačila obravnavo potnikov iz Hrvaške s tistimi iz drugih držav Zahodnega Balkana: Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije.

Epidemiološke razmere na Hrvaškem

Na Hrvaškem skoraj 200 novih okužb

Na Hrvaškem je sicer 199 potrjenih primerov novih okužb, s čimer je število aktivno okuženih prvič preseglo število 1300 (1371). Največ na novo okuženih je v Splitsko-dalmatinski županiji, 39, sledita mesto Zagreb, 32, in Zagrebška županija, 12. V Istri je sedem novih primerov okužb.

Na Hrvaškem so skupno opravili 140.471 testov, od tega 1824 v zadnjih 24 urah.

Na pol prazna plaža v Budvi. Foto: Reuters
Na pol prazna plaža v Budvi. Foto: Reuters

V Črni gori začetek šolskega leta preložili na 1. oktober

V Črni gori so zaradi epidemije novega koronavirusa začetek novega šolskega leta preložili na 1. oktober, je odločilo ministrstvo za izobraževanje. Črnogorske zdravstvene oblasti so presodile, da bi redni začetek šolskega leta 1. septembra pomenil tveganje za zdravje otrok zaradi negotovega razvoja epidemioloških razmer, ki so sicer pod nadzorom, a so še vedno zapletene, je sporočila vlada v Podgorici.

Do 1. oktobra bodo v Črni gori ostale zaprte tudi predšolske ustanove, vlada pa je zdravstvenim in šolskim oblastem naložila, da okrepijo priprave na novo šolsko leto, saj morajo učencem omogočiti redno obiskovanje pouka, otrokom pa obiskovanje vrtcev ob največjih mogočih zagotovilih za njihovo varnost in zaščito zdravja. Do 1. oktobra bo eden od staršev otrok, mlajših od 11 let, imel pravico do plačanega dopusta zaradi skrbi za otroka.

V Črni gori je trenutno aktivnih 1019 primerov okužbe z novim koronavirusom. Od sredine junija, ko se je začel drugi val epidemije, pa je zaradi covida-19 umrlo 71 bolnikov.

Severna Makedonija: Pouk na daljavo

V Severni Makedoniji bodo novo šolsko leto praviloma začeli s poukom na daljavo. V šole se bodo vrnili samo osnovnošolci do tretjega razreda in v tistih šolah, kjer imajo manj učencev in manjše razrede, je odločila vlada.

V razredu ne bo smelo biti več kot 20 učencev, ohranjati bodo morali medsebojno razdaljo 1,5 metra in nositi zaščitne maske. Ob njih bodo morali stalno biti učitelji. Pouk pa bodo v razredih začeli z desetminutno razliko, da se učenci ne bi zbirali v hodnikih in pred šolo.

V državi so danes poročali o 130 novih primerih okužbe, dva bolnika s covidom-19 sta umrla. V državi so od izbruha epidemije potrdili skupno 12.970 primerov okužbe, umrlo je 549 bolnikov. Aktivnih okužb je trenutno 2908, od tega 905 v prestolnici Skopje.

Francija: Maske obvezne v pisarnah

Francosko ministrstvo za delo je sporočilo, da bo od prvega septembra obvezno nošenje zaščitnih mask v vseh pisarnah razen v tistih, v katerih dela le en uslužbenec. Dodali so, da bodo še naprej spodbujali delo od doma.

V Parizu in nekaterih drugih francoskih mestih so obrazne maske obvezne tudi na prostem. Foto: Reuters
V Parizu in nekaterih drugih francoskih mestih so obrazne maske obvezne tudi na prostem. Foto: Reuters

Poljska: Odstop ministra za zdravje

Na Poljskem je zaradi vse glasnejših kritik vladajoče stranke Zakon in red (PiS) o tem, kako rešuje zdravstveno krizo, odstopil minister za zdravje Lukasz Szumowski, potem ko je že v ponedeljek odstopno izjavo podal njegov namestnik Janusz Cieszynski. Številke okuženih v državi ostajajo visoke.

Merklova: Spoštujte vse omejitve

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je sodržavljane pozvala, naj spoštujejo vse omejitvene ukrepe, kot je nošnja mask, saj bo le tako javno življenje lahko potekalo čim bolj običajno. "Imamo več prioritet – delovanje gospodarstva, zaščita delovnih mest in običajno delovanje šol in vrtcev." Dodala je, da je nedavno rast okužb z novim koronavirusom povzročila večja mobilnost in več osebnih stikov, zato o dodatnem sproščanju ukrepov vlada ne razmišlja.

"Število primerov v Nemčiji se je v zadnjih treh tednih podvojilo. To je trend, ki se ne sme nadaljevati in ga je treba ustaviti," je dodala.

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 1390 novih okužb. Od začetka epidemije so skupno potrdili 225.404 okužbe, od tega je umrlo 9236 bolnikov s covidom-19. Do danes je okužbo prebolelo okoli 203.000 ljudi.

Je pa moralo v eni od bavarskih vasi v karanteno okoli 120 ljudi, potem ko so okužbo potrdili pri človeku, ki se je vrnil iz Italije in se pozneje udeležil neke zabave. Kot so pojasnile oblasti, se je moški po potovanju v četrtek testiral, ker pa mu niso v obljubljenem roku 24 ur potrdili okužbe, se je udeležil zabave, saj je verjel, da je negativen. Da je vseeno pozitiven na novi koronavirus, so mu sporočili šele v nedeljo, dan po zabavi.