Največ novih okužb so znova potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji. Foto: Reuters
Največ novih okužb so znova potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji. Foto: Reuters

Skupno imajo zdaj na Hrvaškem 2529 aktivnih primerov okužbe, na bolnišničnem zdravljenju so 303 ljudje, 23 med njimi jih je priključenih na ventilatorje. V samoosamitvi je 8608 ljudi. Skupno so doslej potrdili 12.285 okužb, umrli so 203 ljudje. Skupno je bilo testiranih nekaj manj kot 197.000, od tega 3182 v zadnjih 24 urah.

Nacionalni štab je tudi podaljšal svojo odločitev o omejitvi obratovalnega časa nočnih gostinskih lokalov, in sicer vsaj do 22. septembra ostajajo odprti najdlje do polnoči. Za nočne lokale so prejšnji mesec omejili obratovalni čas do polnoči, potem ko se je izkazalo, da so nočni klubi žarišča širjenja okužb z novim koronavirusom.

Hrvaški notranji minister in načelnik nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović je v ponedeljek pojasnil, da bodo omejitev za nočne lokale podaljšali, ker se epidemiološko stanje na Hrvaškem ni izboljšalo. Z odločitvijo niso zadovoljni lastniki lokalov in tudi njihovi delavci, ki so zaradi odločitve štaba končali na zavodu za zaposlovanje.

Na Hrvaškem se je začelo novo šolsko leto. Foto: Reuters
Na Hrvaškem se je začelo novo šolsko leto. Foto: Reuters

Na sedmih odstotkih šol kombiniran pouk v učilnici in na spletu

Na Hrvaškem se je v ponedeljek v skladu s priporočili epidemiologov začelo novo šolsko leto. V večini osnovnih in srednjih šol pouk poteka v učilnicah, medtem ko približno sedem odstotkov šol izvaja kombinirani model pouka v učilnicah in na spletu. Samo v treh šolah pouk v celoti poteka na spletu, ker so zaposleni v samoizolaciji, je v ponedeljek zvečer sporočil hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs.

Hrvaška televizija (HTV) je medtem sporočila, da bodo od naslednjega ponedeljka znova zagnali projekt pouka na daljavo na tretjem programu. Kot so pojasnili, je program Šola na tretjem namenjen učencem nižjih razredov osnovnih šol, če bodo morali zaradi morebitnega poslabšanja epidemiološkega stanja znova celoten pouk spremljati na daljavo, tako kot med pomladanskim izbruhom covida-19 na Hrvaškem.

BiH: 299 novih okužb, dva bolnika sta umrla

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 299 novih okužb s koronavirusom, kar je opazen porast v primerjavi s prejšnjimi tremi dnevi. V preteklem dnevu je zaradi covida-19 umrlo še pet ljudi. V Federaciji BiH so potrdili 227 novih okužb, v Republiki Srbski pa 72 novih okužb, od tega 36 v Banjaluki.

Oblasti v BiH se osredinjajo predvsem na delovanje in ukrepe v šolah, da bi v teh ustanovah preprečili širjenje novega koronavirusa. Vodja inštituta za javno zdravje Republike Srbske Branislav Zeljković je danes zatrdil, da so razmere v šolah pod nadzorom in da jih ne nameravajo samodejno zapreti, če bo potrjena okužba.

Na Kosovu prvič po dveh mesecih brez smrtnih žrtev

V Srbiji so medtem v zadnjih 24 urah potrdili 53 novih okužb, umrla sta dva bolnika, skupno 727. V bolnišnicah je na zdravljenju 437 bolnikov s covidom-19, od tega 38 na ventilatorjih.

Na Kosovu so potrdili 97 novih okužb, prvič od 29. junija pa covid-19 tam ni zahteval življenj.

V Severni Makedoniji so potrdili 99 novih okužb in osem smrtnih žrtev.

V Črni gori so medtem v zadnjih 24 urah zabeležili največ na novo okuženih od začetka epidemije. Ob 839 testiranjih so potrdili 216 novih okužb, kar pomeni, da je je bil pozitiven vsak četrti testirani.

Črnogorski epidemiologi so porast števila novih okužb po političnih zborovanjih in parlamentarnih volitvah 30. avgusta pričakovali.

Trenutno je v Črni gori 1451 aktivnih primerov okužbe oz. 230 na 100.000 prebivalcev. V zadnjem dnevu so v tej državi covidu-19 podlegli trije ljudje, skupno pa 112.