Na Hrvaškem se spoprijemajo s hudo epidemijo gripe. Foto: BoBo
Na Hrvaškem se spoprijemajo s hudo epidemijo gripe. Foto: BoBo

Kot je za Radio Slovenija poročala Tanja Borčić Bernard, hrvaški epidemiologi ocenjujejo, da je takšna epidemija posledica premalo cepljenih in pa virusa tipa A, ki ima precej več komplikacij.

V zagrebški bolnišnici za nalezljive bolezni je polnih vseh 70 postelj, v katerih ležijo težko bolni ljudje, zboleli za gripo.

"20 bolnikov je na respiratorju, šest pa na ECMO-aparatih, vsi so na oddelku za intenzivno nego, torej življenjsko ogroženi," pravi doktor Čivljak. Trenutno je registriranih 17.500 zbolelih, v bolnišnice pa vsak dan prihajajo novi bolniki.

Nič boljše stanje ni na jugu države. Kot pojasnjuje infektolog Ante Srzić, v splitsko bolnišnico vsak dan prihaja od 20 do 30 novih zbolelih za gripo. Takšne epidemije se v Splitu ne spomnijo zadnjih 30 let. Podobno je v Dubrovniku, kjer so prepovedali obiske.

Zdravniki razlog za takšno epidemijo vidijo v tem, da se je letos na Hrvaškem proti gripi cepilo od 300.000 do 350.000 ljudi, medtem ko se jih je pred tremi leti cepilo še enkrat več. Epidemiologi napovedujejo, da bo gripa trajala še najmanj mesec dni.