Na Hrvaškem so osupli tako zaradi zločina kot tudi zaradi ravnanja sodišča v Zadru, ki je vsem osumljencem pretekli konec tedna dovolilo, da se branijo s prostosti.

Posilstvo se je zgodilo v kraju blizu Zadra. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Posilstvo se je zgodilo v kraju blizu Zadra. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Posnetek uporabili za izsiljevanje
Kaznivo dejanje so prvič storili avgusta lani, ko je bila 15-letnica na domači zabavi z več najstniki, med katerimi je bil tudi njen nekdanji fant. Dekle so trije osumljenci začeli spolno nadlegovati, zaklenili so jo v sobo, 19-letnik pa jo je spolno zlorabil. Posilstvo so posneli s prenosnim telefonom, posnetek pa uporabili, da so dekle izsiljevali za nadaljnje spolne odnose. Ker je odnose zavrnila, so ji grozili, da bodo posnetke predvajali njenim staršem in prijateljem. V letu dni so dekle skupno posilili najmanj šestkrat.

Sodnik osumljene izpustil na prostost
Julija letos je dekle napovedalo, da bo vse prijavilo policiji. Nato jo je nekdanji fant, ki je prav tako sodeloval pri posilstvih, brutalno pretepel in ji znova zagrozil, naj nikomur ničesar ne pove. Dekle se je pred kratkim obrnilo na šolsko psihologinjo, ta pa je obvestila center za socialno delo. Z vsem so seznanili policijo, ki je našla sporne posnetke na prenosnih telefonih fantov in prejšnji petek sedmerico tudi prijela. Nekateri so na policiji priznali dejanja. Potem ko so jih kazensko ovadili, pa so bili tudi policisti presenečeni, da je sodnik sedmerico izpustil in jim dovolil, da se bodo lahko branili s prostosti.

Osumljenci sinovi vplivnih staršev
Medtem ko so sedmerico zasliševali na policijski postaji v Zadru, so pred postajo protestirali njihovi starši in sorodniki. Obtožili so žrtev, da je s svojim obnašanjem dala povod za vrsto skupinskih posilstev. Hrvaški mediji pišejo, da so osumljenci vsi po vrsti sinovi vplivnih staršev, katerih moč se je pokazala tudi z odločitvijo sodnika, da izpusti osumljence na prostost kljub številnim nedvoumnim dokazom o vpletenosti v zločin in hitrem posredovanju policije ter državnega odvetništva.

Prebivalci pretreseni zaradi zločina
Večina prebivalcev kraja, kjer so se zgodila posilstva, je pretresena zaradi zločina in tudi zaradi dejstva, da so osumljence izpustili na prostost, čeprav jih večina živi v istem kraju kot žrtev. Sodnik je zgolj prepovedal osumljencem, da bi se približali žrtvi.

Pred šestimi leti zaporne kazni od enega do pet let zapora
Hrvaška časopisa spominjata na podoben primer pred šestimi leti, prav tako na območju Zadra, ko je pet fantov, tudi dva mladoletna, na plaži skupinsko posililo 17-letnico. Storilci so bili obsojeni na zaporne kazni od enega do malo manj kot pet let zapora.