Odnosi med Kosovom in Srbijo so se v zadnjih tednih znova zaostrili. Foto: Reuters
Odnosi med Kosovom in Srbijo so se v zadnjih tednih znova zaostrili. Foto: Reuters

Aslamovo so aretirali na meji zaradi suma, da bi bila lahko vohunka, je v soboto povedal kosovski minister za notranje zadeve Xhelal Svecla in dodal, da varnostne službe zdaj preverjajo "njene namene".

"Številne države so dokazale, da je sodelovala pri vohunjenju za rusko obveščevalno službo in da se je pretvarjala, da je novinarka," je še dejal.

Aslamova, ki dela za ruski tabloid Komsomolska pravda, je po poročanju časopisa povedala, da so jo izpustili in da je zdaj v srbskem mestu Raška. Obtožb kosovskih oblasti na njen račun ne novinarka ne časopis nista komentirala.

Minister Svecla je na Facebooku objavil nekaj fotografij novinarke z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in eno s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom.

"Njen poskus vstopa v našo državo, ki sovpada z razvojem dogodkov na severu države, jasno dokazuje, da se je Rusija pridružila propagandi Srbije s ciljem destabilizacije naše države," je dejal Svecla.

Rusija je glavna zaveznica Srbije in tako kot Beograd nasprotuje neodvisnosti Kosova. Kosovo se je pridružilo Evropski uniji in ZDA pri obsodbi ruskega napada na Ukrajino in je proti Moskvi uvedlo sankcije.

Aslamova je še povedala, da so jo kosovske oblasti v soboto zvečer izpustile, nato pa je sama prišla do srbsko-kosovske meje. Po navedbah njenega časopisa je imela Aslamova nalogo, da na Kosovu pripravi posebno poročilo o nedavnih napetostih med Srbijo in Kosovom.

Nova pravila sprožila proteste

Te so pretekli teden izbruhnile zaradi odločitve oblasti v Prištini, da uvede nova pravila na meji, ki predvidevajo prepoved vstopa s srbsko osebno izkaznico in obvezo zamenjave srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe. To odločitev so v Prištini sicer za zdaj odložili.

Rusko veleposlaništvo v Beogradu pa je v odzivu sporočilo, da aretacija ruske novinarke Darije Aslamove predstavlja še eno v vrsti provokacij nepriznane države Kosovo.

"Neutemeljeno pridržanje Darije Aslamove predstavlja še eno provokacijo začasnih institucij na Kosovu, pri čemer Priština popolnoma ignorira temeljna demokratična načela, vključno s svobodo medijev," so zapisali.

Pri tem so pozvali Združene narode, njihovo misijo na Kosovu (Unmik), pa tudi misiji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ter EU, naj nemudoma podajo oceno tega dogodka, še navaja Tanjug, sklicujoč se na poročanje ruskega Sputnika.