Prihod prebežnikov na Lampeduso avgusta letos. Foto: Reuters
Prihod prebežnikov na Lampeduso avgusta letos. Foto: Reuters

Ob tem je župan pozval k večji podpori otoku na jugu Italije, ki je pod velikim pritiskom zaradi priseljevanja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po njegovih besedah so prebivalci Lampeduse obupani. "Vsi so na neki način pomagali prebežnikom, ki so potrebovali pomoč. Zdaj pa je skrajni čas, da poiščemo strukturno rešitev," je nadaljeval Mannino.

Od ponedeljka je na Lampeduso prispelo na tisoče prebežnikov s čolni, od tega po podatkih notranjega ministrstva v Rimu zgolj v torek več kot 5000. Italijanska vlada se je zaradi velikega števila prebežnikov po sredozemski poti že aprila odločila za izredne razmere na ravni države.

Razmere v pristanišču na Lampedusi so se danes popoldne zaostrile. Po poročanju medijev je več sto prebežnikov skušalo zapustiti pristanišče in prebiti varnostne ograje. Kot je razvidno iz videoposnetkov, jih je policija ustavila.

Letos je Italijo doseglo že 116.028 prebežnikov, kar je enkrat več kot lani. Foto: Reuters
Letos je Italijo doseglo že 116.028 prebežnikov, kar je enkrat več kot lani. Foto: Reuters

Lampedusa leži 190 kilometrov od tunizijskega obalnega mesta Sfax in je že leta ena glavnih vstopnih točk v Evropo za prebežnike. Tamkajšnji sprejemni center, v katerem je prostora za približno 400 ljudi, je prenatrpan, saj je v njem večina od skoraj 6800 prebežnikov, kolikor jih je trenutno na otoku. Število prebežnikov je tako že preseglo število prebivalcev otoka, ki jih je okoli 6000.

Medtem je v nesreči čolna blizu otoka umrl petmesečni dojenček, njegovo mamo, najstnico iz Gvineje, so rešili. Dojenček je padel s čolna, ki se je skoraj prevrnil. V tem času se je čolnu bližala italijanska obalna straža, ki je mamo in druge s čolna, ki so padli v vodo, rešila.

Reuters navaja italijansko tiskovno agencijo Ansa, da je čoln s prebežniki odplul iz tunizijskega mesta Sfax, ki je ena osrednjih začetnih točk nevarne poti proti Evropi. Od tam so sporočili, da so danes v nesreči čolna kmalu po izplutju umrli mama in trije otroci.

Zmogljivosti na otoku so presežene za več kot 15-krat

Oblasti skušajo sicer pospešeno organizirati prevoze z otoka v druge dele Italije, a se spopadajo z izzivom številnih novih vplutij v zadnjih urah.

Tožilec Giovanni Di Leo je pojasnil, da je bil prejšnji mesec dnevni rekord 63 čolnov. Razmere na Lampedusi je Di Leo primerjal z izrednimi razmerami leta 1991, ko je z eno samo ladjo v Bari prispelo okoli 20.000 Albancev.

V ločenem brodolomu so pred obalo Tunizije umrli trije otroci in ženska. Obalni straži je uspelo rešiti 21 ljudi, vsi so Tunizijci.

"Vsi smo utrujeni in izmučeni, tako fizično kot psihično, razmere postajajo nevzdržne," je dejal župan Lampeduse Filippo Mannino.

Lokalne oblasti so pozvale premierko Georgio Meloni, naj nujno ukrepa in reši nastale razmere.

Letos je Italijo doseglo že 116.028 prebežnikov, kar je enkrat več kot lani, ko so v istem obdobju našteli 63.498 prebežnikov, je razvidno iz podatkov italijanskega notranjega ministrstva. Rdeči križ navaja še višjo številko, 118.500.

Sorodna novica Na Lampeduso je v enem dnevu prispelo rekordnih več kot 2400 prebežnikov

Nemčija nehala sprejemati prebežnike iz Italije

Medtem je nemško notranje ministrstvo sporočilo, da je Nemčija v okviru evropskega prostovoljnega solidarnostnega mehanizma nehala sprejemati prebežnike iz Italije. V okviru mehanizma naj bi Nemčija sprejela 3500 prosilcev za azil, ki so zatočišče sprva poiskali v Italiji. Do prekinitve sodelovanja jih je v Nemčijo prispelo približno 1700.

Tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva je pojasnil, da se Nemčija trenutno spopada z velikimi izzivi v smislu sprejemnih in nastanitvenih zmogljivosti. Kot je dejal, je tako med drugim zato, ker nekatere članice EU-ja – vključno z Italijo – ne upoštevajo t. i. Dublinske uredbe na tem področju.

Zato je Berlin obvestil Rim, da do nadaljnjega odlaga sprejem prebežnikov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal tiskovni predstavnik ministrstva.

Namen prostovoljnega solidarnostnega mehanizma za premeščanje prebežnikov znotraj EU-ja je zmanjšati pritisk na članice, na primer Italijo ali Grčijo, kamor prihaja največ prebežnikov.

Dublinska uredba predvideva registracijo prebežnikov v državi članici, v katero so ti vstopili ob prvem prihodu na ozemlje EU-ja. Vendar pa sredozemske države, med njimi Italija, trdijo, da ta pravila pretirano obremenjujejo države na zunanji meji EU-ja, zlasti zato, ker se želijo prišleki pogosto preseliti in živeti v drugi državi Unije in ne v tisti, v kateri so vstopili na ozemlje EU-ja.

Po podatkih nemške zvezne policije je avgusta v Nemčijo prispelo 15.100 prebežnikov, kar je 40 odstotkov več kot julija, ko jih je prišlo 10.714.