Pred poslopjem srbskega parlamenta se spet odvijajo nasilni protesti. Foto: EPA
Pred poslopjem srbskega parlamenta se spet odvijajo nasilni protesti. Foto: EPA

Kot poroča portal B92, je protestnikov sicer manj kot pretekle dni. Pred parlamentom so se zbrali tako skrajni desničarji, ki so prišli "braniti" Kosovo, kot levičarji, ki so dejali, da so prišli "podpret zdravnike", poroča B92.

Levo usmerjeni protestniki so imeli transparente z napisi "Nočemo biti poceni delovna sila" in "Vsem dostopno zdravstvo", zahtevajo tudi, da oblasti prekličejo namero uvesti policijsko uro zaradi epidemije.

Portal blic.rs poroča, da je po 20.30 prišlo do pretepa med pripadniki skrajno desnih skupin, ene, zbrane okoli neodvisnega poslanca Srđana Noga, in pripadnikov organizacij Leviatan in Obraz, ki je bil leta 2012 prepovedan. Ravno eden iz te skupine naj bi bil zaboden, poroča B92. Policija naj bi že aretirala 47-letnega osumljenca.

Protestniki mečejo bakle in petarde proti skupščini ter kamne na policijo, podrli so tudi zaščitno ograjo. Portal Krik poroča, da so protestniki polomili vrata skupščine, nato je pred poslopje prišla policija. Blic sicer poroča, da so huligani vdrli v poslopje skupščine.

Nasilneži preganjajo novinarje in jim ne pustijo snemati, medtem poroča regionalna televizija N1, ki dodaja, da je pred skupščino nepričakovano majhno število policistov. Policija za zdaj tudi ni uporabila solzivca.

Kot poroča N1, skrajni desničarji na stopnicah pred skupščino vzklikajo ime vojnega zločinca Ratka Mladića in geslo "Srebrenica ni genocid".

Protesti v več mestih

Protesti sicer potekajo v več mestih po državi, poleg glavnega mesta še v Novem Sadu, Valjevu, Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju.

V Novem Sadu so želeli protestniki blokirati avtocesto proti Beogradu, a tega niso storili zaradi policijskega kordona, ki jim je preprečil dostop.

V Nišu, tretjem največjem mestu, po poročanju lokalnega medija Južne vesti protest poteka mirno.