Štirje od petih delavcev v poljskem gradbenem sektorju pred vojno so bili Ukrajinci. Fotografija je simbolična.Foto: EPA
Štirje od petih delavcev v poljskem gradbenem sektorju pred vojno so bili Ukrajinci. Fotografija je simbolična.Foto: EPA

"Ukrajinski prebivalci, moški, so zapustili delovna mesta na Poljskem in odšli branit domovino. Delodajalci poročajo, da imajo nekateri sektorji precej težav zaradi izgube delovne sile," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za radio Jedynka med tednom dejala poljska ministrica za družino in socialne zadeve Marlena Malag.

Gradbeni sektor: štirje od petih delavcev Ukrajinci

Najbolj prizadet je gradbeni sektor, ki je pred vojno zaposloval 480.000 tujih delavcev, pri čemer so bili štirje od petih iz Ukrajine, pravi vodja poljskega gradbenega združenja (PZPB) Jan Stylinski. Po njihovih podatkih je od začetka ruske invazije na Ukrajino 24. februarja iz države odšla četrtina Ukrajincev.

V sektorju so se že pred vojno spoprijemali s pomanjkanjem delovne sile, zdaj pa so se težave še poglobile. Leta 2019 jim je primanjkovalo 150.000 delavcev, danes pa 250.000. Po podatkih združenja imajo težave predvsem mala in srednja podjetja, ki mejijo na Ukrajino.

Težava gradbincev tudi višanje cen materialov iz Belorusije in Rusije

Pomanjkanje delovne sile sicer ni edina težava gradbenega sektorja na Poljskem. Ta se namreč spopada še z močno povišanimi cenami materialov in težavami pri njihovi dobavi, saj zdaj ne dobivajo več materialov iz Belorusije in Rusije.

Konec februarja so se tako na letni ravni cene gradbenega materiala v povprečju zvišale za 27 odstotkov, je poročala AFP. Povišanje cen je tudi posledica visoke inflacije na Poljskem, ki na letni ravni znaša 8,5 odstotka, zaradi strahu po še dodatnem poslabšanju stanja pa se višajo tudi stroški dela.

Poljska sprejela 2,2 milijona beguncev

Poljska je sicer od začetka vojne sprejela več kot 2,2 milijona beguncev iz Ukrajine, pri čemer pa gre večinoma za ženske, otroke in starejše.