Poplavljeno mesto Orenburg. Foto: Reuters
Poplavljeno mesto Orenburg. Foto: Reuters

V ruski pokrajini Orenburg ob meji s Kazahstanom, ki se v zadnjih dneh spopada z obsežnimi poplavami, vode še naraščajo. Oblasti pričakujejo najvišjo vodno gladino danes in v soboto, zaradi česar naj bi poplavilo dodatnih 800 hiš in bilo prizadetih še 2300 ljudi.

Po besedah namestnika guvernerja je v južni ruski oblasti Orenburg že poplavljenih okoli 12.000 domov. Več kot 10.700 od skupno nekaj več kot 400.000 prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove.

V istoimenskem glavnem mestu, ki šteje pol milijona prebivalcev, so davi izmerili vodno gladino reke Ural na višini 11,1 metra, kar je skoraj dva metra nad kritično mejo 9,3 metra. Strokovnjaki pričakujejo, da bo voda narasla še na 11,6 metra.

Dosedanja najvišja gladina Urala v Orenburgu je bila izmerjena leta 1942 pri 9,4 metra, je guverner Denis Pasler poročal v četrtek zvečer ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

"Poplavne razmere v Orenburgu so izjemno nevarne," je dejal župan Orenburga Sergej Salmin in prebivalce pozval, naj zberejo svoje dokumente, zdravila ter najnujnejše stvari in takoj zapustijo svoje domove.

Poplave so tudi v drugih ruskih pokrajinah na meji s Kazahstanom kakor tudi v samem Kazahstanu. Povzročilo naj bi jih tajanje velikih količin snega v kombinaciji z močnimi padavinami. Ledene plošče se pogosto zagozdijo na rekah in ustvarjajo ovire za tekočo vodo. Poleg tega so poškodovani jezovi na reki Ural blizu mesta Orsk.

V Orsku se razmere zdaj umirjajo, saj se tam gladina niža.

Prebivalci se po poročanju medijev pritožujejo zaradi neustreznega spopadanja oblasti s kriznimi razmerami. Putin naj bi odredil priprave na takojšnjo sanacijo po upadu vodne gladine, so navedli v Kremlju.

Močno narasla je tudi reka Išim v zahodni Sibiriji.