Foto: EPA
Foto: EPA

Volišča v štirih severnih občinah – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan in Severna Mitrovica – so bila v nedeljo odprta od 7. do 19. ure.

Po podatkih Centralne volilne komisije (CIK) je imelo volilno pravico 46.556 volivcev. Ti so odgovarjali na vprašanje, ali so za oziroma proti razrešitvi župana v njihovi občini. Glasove jih je oddalo le 253. Največ glasov, 124, je bilo oddanih v občini Leposavić, nekaj manj v Severni Mitrovici, le 18 v občini Zubin potok, v občini Zvečan pa niti eden. Da bi bil referendum veljaven, bi se ga morala udeležiti več kot polovica volilnih upravičencev, je poročal Boštjan Anžin, dopisnik RTV Slovenija iz Beograda.

Tako na oblasti ostajajo albanski župani, čeprav so bili aprila zaradi srbskega bojkota izvoljeni ob le nekaj odstotni volilni udeležbi. Sami nočejo odstopiti, v Prištini za to ne vidijo nobenega razloga. Novo pobudo za njihovo zamenjavo pa lahko sprožijo šele čez eno leto.

Referendum je sicer minil mirno in brez incidentov.

Na severu Kosova se je referenduma udeležilo le okoli 250 upravičencev
Sorodna novica Boštjan Anžin: "Za resen preboj v diplomaciji bo samo posredovanje od zunaj premalo"

Srbska lista najprej zbirala podpise za referendum, nato ga bojkotirala

K bojkotu referenduma je pozvala Beogradu zvesta Srbska lista, vodilna stranka kosovskih Srbov, čeprav je naklonjena novim volitvam in je predtem organizirala množično zbiranje podpisov za razrešitev županov. Po prepričanju stranke namreč pogoji, ki jih je Priština postavila za uspeh referenduma, niso uresničljivi, saj da so volilni imeniki napihnjeni. Kot pravijo, niso želeli dati legitimnosti Kurtijevi predstavi, ki je bila ves čas ustvarjena s ciljem, da ne uspe.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je dejala, da je država pokazala zrelost, a da državljani niso izkoristili ponujene možnosti, kot meni, predvsem zaradi pritiskov Beograda, Srbske liste in nelegalnih kriminalnih struktur. Srbijo je obtožila nezakonitega vmešavanja v volilni proces druge države. Od Evropske unije pričakuje, da takoj umakne vse, kot pravi, nepravične ukrepe, ki so jih zaradi domnevnega nesodelovanja in zavračanja evropskih predlogov za rešitev krize, uvedli proti Kosovu, je dodal Anžin.

Na Kosovu že nekaj časa napeto

Trenutni albanski župani so bili izvoljeni na lokalnih volitvah aprila lani, ki so jih prav tako bojkotirali Srbi. Volilna udeležba je bila takrat približno 3,5-odstotna.

To je povzročilo nove napetosti med Beogradom in Prištino, ki so se zaostrile po tistem, ko so župani v štirih občinah maja prevzeli položaj. Srbski protestniki so se v Zvečanu spopadli s kosovsko policijo in pripadniki Natove misije na Kosovu (Kfor). Razmere so nato nevarno zavrele septembra lani z oboroženim napadom na kosovske policiste v Banjski na severu Kosova, ko je bil ubit policist, v poznejših spopadih pa še trije srbski napadalci.

Ponovitev lokalnih volitev v omenjenih štirih občinah je bil sicer eden izmed pogojev za popustitev napetosti. Do njih sta vodili dve poti – ena je bila odstop županov, za kar se je zavzemal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, druga pa zbiranje podpisov kosovskih Srbov za njihov odpoklic, čemur so bile naklonjene kosovske oblasti.