Oblasti razmišljajo, da bi nekaj medvedov iz Trentina preselili v druge dele Italije. Foto: EPA
Oblasti razmišljajo, da bi nekaj medvedov iz Trentina preselili v druge dele Italije. Foto: EPA

Predsednik pokrajine Maurizio Fugatti je povedal, da bodo ustrelili 18-letno medvedko s kodo MJ5, ki je 5. marca napadla pohodnika nekaj kilometrov stran od gore Peller, kjer je druga medvedka prejšnjo sredo do smrti pokončala 26-letnega Andreo Papija, ki je tekel po gozdu. Dodal je, da je pristojna okoljska agencija Ispra dala pozitivno mnenje za odstrel obeh živali.

Primer smrtonosnega napada medvedke se je znašel na naslovnicah medijev v Italiji in po svetu, saj je bil Papi prvi Italijan, ki ga je v sodobnem času ubil medved.

Pred tem je ista medvedka, ki ima kodo JJ4, na gori Peller junija lani napadla očeta in sina. Takrat so lokalne oblasti odredile njen odstrel, a je sodišče odločitev razveljavilo. Namestili so ji sledilno ovratnico, vendar se je njena baterija izpraznila in več ne oddaja signalov, tako da jo doslej še niso našli.

Sorodna novica Letos dovoljen odvzem največ medvedov do zdaj – lovci jih bodo lahko odstrelili 230

17-letna medvedka je potomka dveh slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus. S tem projektom so želeli preprečiti izumrtje rjavih medvedov na območju.

V okviru projekta so iz Slovenije na Trentinsko od leta 1999 pripeljali ducat rjavih medvedov. Od takrat se je njihova populacija s treh povečala na več kot sto. Po navedbah Anse nekatere živali postajajo vse bolj drzne, bližnja srečanja z ljudmi pa so vse pogostejša.

Okoljsko ministrstvo je sicer v torek dejalo, da bi nekaj medvedov iz pokrajine lahko premestili v druge dele Italije.