Foto: EPA
Foto: EPA

Aleksej Navalni je začel gladovno stavko v zaporu prejšnjo sredo, 31. marca, saj naj ne bi dobil ustrezne zdravstvene oskrbe zaradi hudih bolečin v hrbtu in otrplosti nog.

V ponedeljek pa je poročal, da se mu je zdravstveno stanje še poslabšalo, saj da so uradne meritve telesne temperature pokazale, da ima 38,1 stopinje Celzija. Kot je še opozoril na Instagramu, se je na njegovem oddelku razširila tudi tuberkuloza: "Če imam tuberkulozo, morda ne bom toliko občutil bolečine v hrbtu in otrplosti nog. To bi bilo lepo," in še: "Seveda nadaljujem gladovno stavko."

Podporniki Navalnega so še pred začetkom njegove gladovne stavke opozorili, da je izgubil osem kilogramov, za kar naj bi bilo krivo odrekanja spanja v zaporu.

Na opazovanju

Kremlju naklonjeni moskovski časnik Izvestija je kasneje poročal, da so Navalnega zaradi znakov respiratornih težav, zlasti visoke vročine, prepeljali na opazovanje v zdravstveno enoto. Izvedli naj bi vse potrebne teste, vključno na novi koronavirus, je ob sklicevanju na vire v zaporu poročal časnik.

Aretacije devetih ljudi

Pred zaporom oz. delavskim taboriščem Pokrov se je medtem zbrala majhna skupina ljudi, med drugim podpornikov Navalnega. Ruska policija je aretirala devet ljudi.

Med aretiranimi naj bi bila njegova zdravnica Anastasija Vasiljeva ter dva novinarja CNN-a, navaja Reuters.

V zaporu zaradi obtožb goljufije

Opozicijski voditelj v kazenski koloniji Pokrov okoli 100 kilometrov vzhodno od Moskve služi zaporno kazen dveh let in pol, ki ga je doletela v povezavi s starimi obtožbami goljufije.

Kolonija je znana po strogi disciplini. Pred njegovim zadnjim javljanjem od tam so prokremeljski mediji v petek poskušali zavreči trditve o slabem ravnanju in pomanjkanju zdravstvene oskrbe. Navalni je v ponedeljek ta poročila zavrnil kot popolnoma neresnična.

Navalnega premestili v zaporniško bolnišnico